Dabar

Subscribe to Dabar feed
Updated: 6 hours 11 min ago

Dabar uključen u novi Summon discovery servis

Tue, 09/27/2022 - 12:50

Sadržaj dostupan u Digitalnim akademskim arhivima i repozitorijima (Dabar) uključen je u Summon discovery servis koji je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu (NSK) omogućila za sva javna sveučilišta, javna veleučilišta i javne znanstvene institute.

Summon discovery servis omogućuje obilje akademskog sadržaja putem jednostavnog sučelja prilagođenog korisniku. Pažljivo osmišljen kako bi zadovoljio potrebe posjetitelja i knjižničara, Summon poboljšava otkrivanje zbirki i institucionalnih resursa knjižnice.

Uključivanjem u Summon, Dabar je još jednom potvrdio da je kao platforma interoperabilan te implementiran na način da omogućuje diseminaciju i putem drugih servisa (tražilica, agregatora i slično) čime jamči veću vidljivost ustanovama koje imaju repozitorije u Dabru i njihovih autora.

Odabirom repozitorija Dabar u Summon sustavu pretraživanja, prikazat će se svi sadržaji institucijskih i tematskih digitalnih repozitorija i arhiva ustanova iz sustava znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske (preprint radovi, recenzirani članci, radovi s konferencija, podaci istraživanja, disertacije, završni radovi studenata, knjige, nastavni materijali, slike, video i audiozapisi, prezentacije, digitalizirana građa, itd.).

Više o uključivanju Dabra u Summon možete pronaći i na mrežnim stranicama NSK.

Tags: discovery servisdabarSummon

Dokumentacija i anonimizacija istraživačkih podataka - novi tečaj o upravljanju istraživačkim podacima

Tue, 08/30/2022 - 09:15

Srce je u suradnji s Hrvatskom zakladom za znanost i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu izradilo novi online tečaj o upravljanju istraživačkim podacima pod nazivom Dokumentacija i anonimizacija istraživačkih podataka koji je dostupan na portalu obrazovnih programa Srca.

Tečaj je namijenjen istraživačima, profesorima te studentima svih smjerova svih fakulteta koji žele saznati više o izradi Plana upravljanja istraživačkim podacima (PUP) koji je potreban pri prijavi projekata Hrvatske zaklade za znanost, zatim dokumentiranju i opisivanju te anonimizaciji istraživačkih podataka. Također, tečaj je namijenjen i knjižničarima koji pružaju podršku svojim korisnicima u prijavi znanstvenih projekata.

Sadržajno se tečaj sastoji od tri cjeline:

  • izrada Plana upravljanja istraživačkim podacima
  • dokumentiranje istraživačkih podataka
  • anonimizacija istraživačkih podataka.

Svatko može pratiti tečaj te se od polaznika ne zahtijevaju posebna predznanja i vještine, ali ako se žele bolje upoznati s materijom tečaja preporuka je da prvo prođu kroz tečaj Upravljanje istraživačkim podacima koji se nalazi u kategoriji “Platforme, alati i dobre prakse u životnom ciklusu istraživanja“. U toj se kategoriji mogu pronaći sve potrebne informacije i popis trenutno dostupnih tečajeva povezanih s upravljanjem istraživačkim podacima tijekom životnog ciklusa podataka.

Tijekom tečaja polaznici će steći dodatna znanja o procesu izrade i pripreme Plana upravljanja istraživačkim podacima, izradi i važnosti popratne dokumentacije kao što je ReadMe datoteka te različitim procesima provedbe anonimizacije istraživačkih podataka.

Upis i trajanje tečaja nisu vremenski ograničeni te polaznici tečaj mogu pohađati vlastitim tempom. Sve cjeline tečaja istovremeno su otvorene, a polaznici mogu prolaziti kroz sve cjeline tečaja redom ili pregledati samo dijelove tečaja koji ih zanimaju.

Polaznicima koji su tečaj pregledali u cijelosti i prošli sve provjere znanja dodjeljuje se potvrda o završenom tečaju i digitalna značka.

Tečaj je dostupan putem sustava za online tečajeve Srca u kategoriji „Tečajevi o platformama, alatima i dobrim praksama u životnom ciklusu istraživanja“.