Portal E-izvori

Subscribe to Portal E-izvori feed
Updated: 5 min 11 sec ago

Znanstvenici iz Hrvatske na popisu najcitiranijih znanstvenika 2021. Instituta za znanstvene informacije

Wed, 11/24/2021 - 12:18

Institut za znanstvene informacije (The Institute for Scientific Information) izdavača Clarivate jednom godišnje objavljuje popis najcitiranijih znanstvenika iz cijelog svijeta. Lista ove godine uključuje 6.602 znanstvenika iz različitih znanstvenih područja čiji su radovi u prvih jedan posto prema broju citata na platformi Web of Science.

 

Ove godine na popis je uvršteno i dvoje znanstvenika iz hrvatskih ustanova – izv. prof. dr. sc. Danijela Bursać Kovačević s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Predrag Putnik (Odjel za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever).

 

Prema podacima dostupnima na portalu Web of Science, izv. prof. dr. sc. Danijela Bursać Kovačević ima 96 radova indeksiranih u WoS-u i citirani su 2.773 puta s h-indexom 29, dok prof. dr. sc. Predrag Putnik ima također 96 radova u WoS-u citiranih 2.805 puta s h-indexom 29.

 

Čestitamo našim znanstvenicima na uspješnim rezultatima!

Post Znanstvenici iz Hrvatske na popisu najcitiranijih znanstvenika 2021. Instituta za znanstvene informacije je prvi puta viđen na .

Institute of Physics (IOP) – besplatna objava znanstvenih radova hrvatskih autora u otvorenom pristupu

Wed, 11/24/2021 - 12:17

Obavještavamo vas da je u okviru pretplate na časopise IOPscience extra američkog izdavača Institute of Physics u 2021. godini sklopljen Read & Publish ugovor koji omogućava hrvatskoj akademskoj i znanstvenoj zajednici uključenoj u ovu pretplatu objavljivanje neograničenog broja radova u otvorenom pristupu bez dodatnih troškova objave (APC – Article Processing Charge).

 

Ova mogućnost odnosi se na sve hrvatske znanstvenike, odnosno autore za korespondenciju kojima su matične ustanove uključene u pretplatu na časopise IOPscience.

 

Cjeloviti popis ustanova kojima je dostupna ova mogućnost i popis časopisa u kojima je moguće objaviti rad u otvorenom pristupu možete preuzeti na donjim poveznicama.

 

Popis ustanova uključenih u pretplatu na IOPscience extra

 

Popis časopisa u kojima je moguće objaviti rad u otvorenom pristupu

 

Radovi predani od strane autora za korespondenciju u razdoblju od 1. siječnja 2021. do 31. prosinca 2021. godine ispunjavaju uvjete za objavu u otvorenom pristupu prema ovom sporazumu.

 

Autori za korespondenciju koji su već predali ili objavili radove u ovom vremenskom razdoblju kontaktirat će izdavač IOP i obavijestiti ih o ovom sporazumu te će im omogućiti retroaktivnu objavu rada u otvorenom pristupu (ukoliko rad trenutačno nije u otvorenom pristupu).

 

Molimo vas da ove informacije proslijedite svima zainteresiranima!

 

Za sva dodatna pitanja, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Post Institute of Physics (IOP) – besplatna objava znanstvenih radova hrvatskih autora u otvorenom pristupu je prvi puta viđen na .

Aktualne informacije o bolesti COVID-19 na pojedinim e-izvorima

Fri, 10/22/2021 - 12:20

 

Izdvajamo sljedeće e-izvore na kojima možete pronaći slobodno dostupne ažurne informacije o bolesti COVID-19:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Post Aktualne informacije o bolesti COVID-19 na pojedinim e-izvorima je prvi puta viđen na .

Otvoren probni pristup: IGI Global e-Books & e-Journals

Fri, 10/22/2021 - 12:16

Izdavač IGI Global omogućio je hrvatskoj akademskoj i znanstvenoj zajednici probni pristup na svoje e-knjige i e-časopise.

 

 

Na InfoSci platformi mogu se pronaći multidisciplinarne zbirke koje sadrže više od 6.000 e-knjiga i više od 230 časopisa s cjelovitim tekstom, a uključuju područja ekonomije i poslovanja, tehničke znanosti, komunikacijske znanosti, znanosti o okolišu, informacijske znanosti, računarstvo, pravo, kriminalistiku, knjižničarstvo, obrazovanje, biomedicinu i zdravstvo, društvene, humanističke znanosti te druga znanstvena područja i discipline.

 

Detalje o ustanovama s pravom pristupa i dostupnom sadržaju možete pronaći ovdje.

 

Probni pristup omogućen je do 20.11.2021., a u slučaju poteškoća s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Post Otvoren probni pristup: IGI Global e-Books & e-Journals je prvi puta viđen na .

Online radionice u listopadu: Statista

Thu, 10/14/2021 - 13:38

Obavještavamo vas da će se u listopadu održati dvije online radionice na temu korištenja platforme Statista. Statista omogućava pristup i preuzimanje više od 1.5 milijuna statistika, prognoza, dosjea, izvještaja i grafika u okviru 80.000 različitih tema podijeljenih u 170 multidisciplinarnih kategorija.

 

Sudionici radionica imat će priliku čuti više informacija o samoj platformi, o značajkama i alatima sa svrhom praktične podrške u provođenju istraživanja, različitim izvorima i vrstama podataka koje platforma sadrži i kako ih koristiti ovisno o namjeni te mogućnostima pretraživanja i pronalaženja relevantnih podataka i publikacija.

 

Pozivamo sve zainteresirane na sudjelovanje, a prijaviti se možete na sljedećim poveznicama:

 

Utorak, 19. listopada 2021. – Statista Overview

Četvrtak, 21. listopada 2021. – Global Consumer Survey   

 

Post Online radionice u listopadu: Statista je prvi puta viđen na .

SciFinder-n (CAS): online radionica u listopadu 2021.

Tue, 09/28/2021 - 10:40

Chemical Abstracts Service (CAS) održat će online radionicu na temu pretraživanja baze podataka SciFinder-n i učinkovitog korištenja raznolikih mogućnosti platforme. 

 

Pozivamo sve zainteresirane na sudjelovanje u svrhu poboljšanja učinkovitosti pretraživanja, uštede vremena i snalaženja na platformi.

 

SciFinder-n, the newest SciFinder platform

27.10.2021., 11h – 12h

 

Zoom poveznica za sudjelovanje

(Meeting ID: 224 770 2113; Password: 296196)

 

Opis radionice:

 

1. SciFinder-n sučelje: osnovne mogućnosti

2. Pretraživanje referenci, logički operatori, skraćivanje upita i sl.

3. PatentPak: alat za identifikaciju važne kemijske strukture u patentima

4. Pretraživanje tvari prema nazivu i strukturi

5. Pretraživanje kemijskih reakcija i sintetske metode (detaljni protokoli)

6. Retrosintetska analiza u SciFinder-n

 

Predavač: Dr. Tetiana Khristova, Sr. Customer Success Manager, Eastern Europe & South Caucasus region

 

 

 

Post SciFinder-n (CAS): online radionica u listopadu 2021. je prvi puta viđen na .

IEEE: online radionice u listopadu 2021.

Tue, 09/28/2021 - 10:39

Izdavač IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) održat će u listopadu 2021. godine četiri online radionice za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu. Na radionicama će se raspraviti o korištenju baze podataka IEEE Xplore i o mogućnostima objavljivanja radova u IEEE uključujući otvoreni pristup.

 

Pozivamo sve zainteresirane na sudjelovanje, a prijaviti se možete na donjim poveznicama:

 

Using IEEE Xplore for Competitive Intelligence & Understanding the Hi-Tech Landscape

6.10.2021., 15h – 15.45h

Prijava

 

Best Practices for getting a scholarly paper published by IEEE

13.10.2021., 16h – 17h

Prijava

 

How to find a topic for my thesis with IEEE Xplore?

14.10.2021., 15h – 15.45h

Prijava

 

How to Publish Open Access with IEEE to Increase the Exposure and Impact of Your Research

18.10.2021., 16h – 16.45h

Prijava

 

 

Post IEEE: online radionice u listopadu 2021. je prvi puta viđen na .

Elsevier: online radionice i besplatni programi za stručno usavršavanje informacijskih stručnjaka i knjižničara

Fri, 09/24/2021 - 12:49

 

Tvrtka Elsevier će za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu od  listopada do prosinca 2021. godine održati niz online radionica o korištenju i značajkama Scopusa, platformi SciVal i ScienceDirect te pretraživanju i korištenju literature, odabiru relevantnih časopisa za objavu radova i drugo.

 

Raspored održavanja online radionica na hrvatskom i engleskom jeziku te poveznice za prijavu sudjelovanja možete pronaći ovdje.

 

Elsevier također organizira besplatne online programe stručnog usavršavanja informacijskih stručnjaka i knjižničara:

 

Scopus Certification Program for Librarians

 

Polaznici ovog programa u trajanju od šest tjedana imat će priliku usavršiti svoje znanje o ključnim alatima i korištenju Scopusa, upoznat će napredne i srodne koncepte poput API (aplikacijsko programsko sučelje), mogućnosti pretraživanja, detalje o profilima i identitetima autora, metrici i drugim funkcionalnostima, a polaznici će nakon uspješnog završetka programa dobiti certifikat. Osnovne informacije možete preuzeti ovdje, a svoj interes za sudjelovanjem možete iskazati ispunjavanjem obrasca.

 

Library Connect Academy 

 

Library Connect Academy je program namijenjen stručnom usavršavanju i cjeloživotnom obrazovanju kojeg su osmislili knjižničari i informacijski stručnjaci, a sastoji se od četiri tečaja od kojih svaki sadrži modul učenja samostalnim tempom te dodatna besplatna sredstva i materijale za rad dostupne za korištenje u svakom trenutku. Moduli učenja individualnim tempom sadrže i kratke provjere znanja te će polaznici nakon uspješnog završetka svih modula moći preuzeti certifikat.

 

Post Elsevier: online radionice i besplatni programi za stručno usavršavanje informacijskih stručnjaka i knjižničara je prvi puta viđen na .

Online radionica (Taylor & Francis): Publishing Medical Research in Academic Journals

Fri, 09/24/2021 - 12:49

Izdavač Taylor & Francis održat će 6. listopada 2021. u 11 sati online radionicu pod nazivom Publishing Medical Research in Academic Journals.

 

 

Ova radionica je namijenjena znanstvenicima na početku karijere, a pružit će pregled trenutnog stanja u svijetu znanstvenog izdavaštva s naglaskom na medicinska istraživanja.

 

Na radionici će se raspraviti o sljedećem:

 

• Kako odabrati odgovarajući časopis

• Mogućnosti objave u otvorenom pristupu

• Priprema rukopisa za objavu

• Smjernice za etičnost u provedbi istraživanja 

• Dijeljenje podataka istraživanja i licenciranje

• Recenzijski procesi

• Najčešći razlozi za odbijanje objave rada

• Revidiranje rukopisa

 

Nakon radionice sudionici će imati priliku postavljati pitanja o bilo kojoj od obrađenih tema.

 

Pozivamo sve zainteresirane na sudjelovanje, a prijaviti se možete na donjoj poveznici:

 

Publishing Medical Research in Academic Journals

6.10.2021., 11h – 12h

Predavači: Emma Huck, Zoey Kenney

Prijava

Post Online radionica (Taylor & Francis): Publishing Medical Research in Academic Journals je prvi puta viđen na .

Wiley: online radionice od listopada do prosinca 2021. godine

Fri, 09/24/2021 - 12:49

Izdavač Wiley održat će niz online radionica od listopada do prosinca 2021. godine na kojima će se obrađivati teme o korištenju i pretraživanju platforme Wiley Online Library, praktičnom pronalasku relevantnih časopisa, objavi radova u znanstvenim časopisima i drugim aktualnostima.

 

Raspored održavanja s poveznicama za prijavu sudjelovanja, kao i snimke prethodnih radionica možete pronaći ovdje.

Post Wiley: online radionice od listopada do prosinca 2021. godine je prvi puta viđen na .

Otvoren pristup na bazu podataka Evidence-Based Medicine Reviews (EBMR)

Thu, 09/16/2021 - 11:25

Obavještavamo vas da je otvoren pristup na bazu podataka Evidence-Based Medicine Reviews (EBMR) koja je dostupna na platformi Ovid.

 

Evidence-Based Medicine Reviews (EBMR) je baza koja pokriva područje medicine i zdravstva te sadrži recenzije članaka, osvrte na aktualne teme u medicini i zdravstvu te pristup kontroliranim medicinskim istraživanjima, uključujući integraciju s bibliografskom bazom podataka Medline.

 

Detalje o ustanovama s pravom pristupa i popis dostupnih naslova možete pronaći ovdje.

 

Također vas pozivamo na sudjelovanje na predstojećim online radionicama o korištenju i mogućnostima Ovid platforme, a termine održavanja i obrazac za prijavu pronađite ovdje.

 

U slučaju poteškoća s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Post Otvoren pristup na bazu podataka Evidence-Based Medicine Reviews (EBMR) je prvi puta viđen na .

Emerald: objava radova u otvorenom pristupu

Thu, 09/16/2021 - 11:25

U okviru pretplate na časopise Emerald eJournals Premier, autori s afilijacijom sastavnica Sveučilišta u Zagrebu imaju mogućnost iskoristiti 5 vaučera za objavu radova u otvorenom pristupu bez dodatnih troškova objave (APC – Article Processing Charge).

 

Radovi koji ispunjavaju kriterije za objavu u otvorenom pristupu su svi radovi predani za objavu do 31.12.2021. u svim časopisima u otvorenom pristupu, u hibridnim časopisima i na Emerald Open Research platformi.

 

Detaljnije informacije i popis časopisa u kojima je moguće objaviti rad u otvorenom pristupu pronađite ovdje.

Post Emerald: objava radova u otvorenom pristupu je prvi puta viđen na .

Otvoren pristup na bazu podataka CAB Abstracts

Wed, 09/08/2021 - 07:22

Obavještavamo da je otvoren pristup na bazu podataka CAB Abstracts.

 

CAB Abstracts je bibliografska baza podataka u izdanju CABI Publishing koja sadrži više od 10 milijuna zapisa počevši od 1973. godine do danas, više od 350.000 zapisa koji se uključuju u bazu na godišnjoj razini, a uključuje i cjelovite tekstove za više od 550.000 članaka iz 10.000 serijskih publikacija s područja primijenjenih biotehničkih znanosti uključujući poljoprivredu, šumarstvo, nutricionizam, veterinarstvo, znanosti o okolišu i srodne discipline.

 

Detalje o ustanovama s pravom pristupa i popis dostupnih naslova možete pronaći ovdje.

 

U slučaju poteškoća s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

 

Post Otvoren pristup na bazu podataka CAB Abstracts je prvi puta viđen na .

Otvoren pristup na platformu SciFinder-n

Fri, 09/03/2021 - 11:12

Obavještavamo vas da je otvoren pristup na SciFinder-n za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu.

 

SciFinder-n je platforma koja omogućava pregled relevantne literature s područja kemije, biokemije, kemijskog inženjerstva i drugih srodnih znanstvenih područja i disciplina, a sadrži i opsežan popis kemijskih tvari, reakcija i spojeva.

 

Uvjet pristupa je registracija korisnika, a nakon registracije prijava se traži svaki put kada pristupate bazi. Ukoliko već imate korisnički račun, nakon unosa korisničkih podataka možete pristupiti pretraživanju baze.

 

Detalje pretplate te poveznice za registraciju ili unos korisničkih podataka možete pronaći u opisu platforme.

 

U slučaju problema s pristupom, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Post Otvoren pristup na platformu SciFinder-n je prvi puta viđen na .

Otvoren pristup na bazu podataka EconLit

Fri, 09/03/2021 - 11:12

Obavještavamo vas da je otvoren pristup na bazu podataka EconLit koja pokriva područje društvenih znanosti, polje ekonomija.

 

EconLit je bibliografska znanstvena baza podataka koju izdaje American Economic Association, a obuhvaća područje ekonomije i poslovanja. Uključuje recenzirane članke, radne materijale s vodećih sveučilišta, doktorske disertacije, knjige, zbornike s konferencija i recenzije knjiga. Baza sadrži više od 1.5 milijuna zapisa počevši od 1886. godine.

 

Baza je dostupna na platformi ProQuest.

 

Detalje o ustanovama s pravom pristupa i popis dostupnih naslova možete pronaći ovdje.

 

U slučaju poteškoća s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Post Otvoren pristup na bazu podataka EconLit je prvi puta viđen na .

Emerald Publishing: otvoren pristup na Expert Briefings

Fri, 09/03/2021 - 11:11

Obavještavamo vas da je za Sveučilište u Zagrebu otvoren pristup na Expert Briefings koje omogućava Emerald Publishing u suradnji s tvrtkom Oxford Analytica.

 

Expert Briefings sadrži članke, rasprave i analize aktualnih globalnih događanja u suradnji međunarodne znanstvene zajednice, ekonomskih stručnjaka i bivših kreatora politika o utjecaju nastalih globalnih trendova i kretanja na političke, društvene i ekonomske aspekte društva.

 

U slučaju poteškoća s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Post Emerald Publishing: otvoren pristup na Expert Briefings je prvi puta viđen na .

Otvoren pristup na bazu podataka MathSciNet

Fri, 09/03/2021 - 11:10

 

Obavještavamo da je otvoren pristup na bazu podataka MathSciNet.

 

MathSciNet (Mathematical Reviews) je bibliografska baza Američkog matematičkog društva (American Mathematical Society) koja pokriva znanstveno područje matematike. Baza omogućuje pristup na više od 3 milijuna indeksiranih publikacija, sažetaka i bibliografskih podataka iz znanstvene literature o matematici (časopisi, disertacije, knjige, poglavlja u knjigama), kao i gotovo 2 milijuna direktnih poveznica na originalne članke sadržane u više od 2.000 časopisa i drugih serijskih publikacija. Bibliografski zapisi za starije članke sežu do ranih 1800-ih godina.

 

Detalje o ustanovama s pravom pristupa i popis dostupnih naslova možete pronaći ovdje.

 

U slučaju poteškoća s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Post Otvoren pristup na bazu podataka MathSciNet je prvi puta viđen na .

Otvoren pristup na bazu podataka HeinOnline

Thu, 09/02/2021 - 11:44

Obavještavamo vas da je otvoren pristup na bazu podataka HeinOnline koja pokriva područje pravnih znanosti. Sadrži više od 200.000 dokumenata od povijesnih do službenih publikacija, a značajan dio sadržaja čini i više od 2.900 serijskih publikacija s područja prava.

 

Dostupne su sljedeće zbirke:

 

HeinOnline Academic Core

Kluwer Law International Journal Library

 

Detalje o mogućnosti pristupa, ustanovama s pravom pristupa i popis dostupnih naslova možete pronaći ovdje.

 

U slučaju poteškoća s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Post Otvoren pristup na bazu podataka HeinOnline je prvi puta viđen na .