Portal E-izvori

Subscribe to Portal E-izvori feed
Updated: 27 min 5 sec ago

Slobodan pristup na e-udžbenike: Cambridge University Press

10 hours 19 min ago

 

 

Obavještavamo vas da je Cambridge University Press za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu omogućio slobodan pristup na svoje zbirke e-udžbenika i priručnika koje obuhvaćaju sva područja znanosti.

 

 

Popise dostupnih naslova možete preuzeti na sljedećim poveznicama:

 

Cambridge Textbooks

Cambridge Companions

Cambridge Histories

Cambridge Elements

 

Slobodan pristup ovim zbirkama omogućen je do 31. svibnja 2020. za sve ustanove uključene u pretplatu na Cambridge University Press.

 

Udaljeni pristup na Cambridge Core platformu moguć je putem proxy servera na Portalu e-izvori i putem Shibboleth prijave.

 

U slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr

 

 

 

Otvoren probni pristup EBSCO: DynaMed, MEDLINE Complete, Harvard Business Review E-Books

Mon, 03/30/2020 - 15:09

Obavještavamo vas da je tvrtka EBSCO information services otvorila probni pristup na baze podataka DynaMed i MEDLINE Complete te na zbirku e-knjiga Harvard Business Review E-Books za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu.

 

DynaMed baza podataka sadrži aktualnu znanstvenu literaturu, smjernice kliničke prakse te istraživanja temeljena na dokazima na području biomedicine.

 

Baza je dostupna odabirom na EBSCO platformi.

 

Probni pristup na bazu DynaMed dostupan je do 30. travnja 2020.

 

MEDLINE Complete baza podataka s cjelovitim tekstom uključuje više od 2.200 časopisa na području biomedicine i zdravstva, a dostupan je sadržaj od 1916. godine. Namijenjena je liječnicima, medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim djelatnicima i znanstvenicima.

 

Probni pristup na bazu MEDLINE Complete dostupan je do 30. travnja 2020.

 

Harvard Business Review E-Books zbirka e-knjiga sadrži više od 600 e-knjiga koje uključuju 400+ monografija, novoobjavljene e-knjige i 150+ članaka u kompilaciji HBR Classics u okviru područja ekonomije i poslovanja.

 

Probni pristup na bazu Harvard Business Review E-Books dostupan je do 31. svibnja 2020.

 

Navedenim e-izvorima možete udaljeno pristupiti na EBSCOhost platformi putem proxy servera na Portalu e-izvori i putem Shibboleth prijave.

 

U slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr.

 

 

Otvoren probni pristup – An@tomedia

Mon, 03/30/2020 - 09:28

Obavještavamo vas da je otvoren probni pristup na bazu An@tomedia za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu u okviru područja biomedicine i zdravstva.

 

An@tomedia je online obrazovni alat koji studentima, nastavnicima i kliničarima pruža sveobuhvatno i interaktivno iskustvo učenja anatomije. Sadrži detaljne prikaze stvarnih disekcija i medicinskih slika zajedno s interaktivnim, edukativnim tekstom i kviz pitanjima te kratkim pratećim tekstom koji olakšava razumijevanje njezine funkcionalne i kliničke primjene.

 

U bazi je dostupno 1.500 interaktivnih prikaza, 4.000 slika disekcija, 6.000 tekstualnih pitanja sa 2.000 dijagrama i 30.000 ilustriranih kvizova.

 

An@tomedia je dostupna putem proxy servera na Portalu e-izvori.

 

Probni pristup na bazu moguć je do 31. svibnja 2020., a u slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr.

 

 

Otvoren probni pristup ProQuest: Periodicals Archive Online

Thu, 03/26/2020 - 17:31

 

Obavještavamo vas da je tvrtka ProQuest za Sveučilište u Zagrebu otvorila probni pristup na digitalnu arhivu međunarodnih časopisa – Periodicals Archive Online.

 

 

Periodicals Archive Online sadrži više od 750 časopisa na području društveno-humanističkih znanosti u rasponu od dva stoljeća (1802. – 2005.).

 

Arhiva je dostupna na ProQuest platformi uz mogućnost prijave putem Shibboletha.

 

Probni pristup će trajati do 25.05.2020., a u slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr.

EBSCO: baze podataka i e-izvori o COVID-19

Tue, 03/24/2020 - 11:27

Izdvajamo e-izvore i mrežna mjesta na kojima se mogu pronaći aktualne i slobodno dostupne informacije vezane uz širenje bolesti COVID-19 koje je omogućio EBSCO Information Services.

 

Napominjemo da EBSCO organizira i niz webinara, namijenjenih prvenstveno knjižničarima koji se bave elektroničkim izvorima,  o korištenju i promociji elektroničkih izvora za vrijeme pandemije. Prvi od njih, pod nazivom „Sharing Experiences on Remote Learning & Electronic Resources“ održava se 24. ožujka 2020. Vrijeme održavanja webinara je standardno vrijeme na istočnoj obali USA (trenutno na +5 sati u odnosu na to vrijeme, ali od idućeg vikenda će biti na +6 sati).

 

Detalje i poveznice na važne e-izvore možete preuzeti ovdje.

Otklonjene su poteškoće s pristupom središnjim sustavima AAI@EduHr iz inozemstva

Thu, 03/19/2020 - 13:35

 

Nastavno na prethodnu obavijest, Sveučilišni računski centar (Srce) je upravo obavijestio da su otklonjene dosadašnje poteškoće te sustav AAI@EduHr radi stabilno i prilikom spajanja iz inozemstva.

 

U slučaju problema s pristupom, javite nam se na e-mail baze@nsk.hr.

Ograničen pristup središnjim sustavima AAI@EduHr iz inozemstva: EZproxy i Shibboleth

Wed, 03/18/2020 - 15:53

Sveučilišni računski centar (Srce) obavijestio je znanstvenu i akademsku zajednicu da je zbog kibernetičkih napada na središnje sustave AAI@EduHr do daljnjega onemogućen pristup s računala koja nisu u mrežama pružatelja internetskih usluga na području RH, onim sustavima u nadležnosti Srca i CARNET-a koja se oslanjaju na sustav AAI@EduHR.

 

Slijedom navedenog, udaljeni pristup putem proxy servera na Portalu e-izvori i putem Shibboleth prijave do daljnjega neće biti moguć korisnicima koji se trenutačno nalaze u inozemstvu.

 

Korisnicima u sustavu znanosti i visokog obrazovanja koji se trenutačno nalaze u Hrvatskoj i dalje su dostupne baze podataka i zbirke časopisa putem proxy servera na Portalu e-izvori i putem Shibboleth prijave za udaljeni pristup.

 

Odabirom opcije Proxy na glavnom izborniku Portala e-izvori i nakon unosa svojih AAI korisničkih podataka, ponudit će Vam se popis baza podataka i zbirki e-časopisa u nacionalnoj licenci koje su dostupne putem proxy servera. Odaberite željeni e-izvor i pristupite pretraživanju.

 

Shibboleth prijava omogućena je odabirom i odlaskom na željenu bazu podataka putem Portala e-izvori. Na web stranici odabrane baze pronađite Log in/Institutional log in/Shibboleth te u padajućem izborniku ili u tražilici pronađite ili upišite AAI@EduHr – Croatian Research and Education Federation ili naziv svoje ustanove (University of…. Faculty/Academy/Institute…). Unosom svojih AAI korisničkih podataka moći ćete pristupiti pretraživanju.

 

Udaljeni pristup putem Shibboleth prijave omogućen je za sljedeće baze podataka:

 

Nacionalna licenca:

EBSCOhost:  CAB Abstracts, CINAHL with Full Text,  Inspec,  MathSciNet, PsycARTICLES,  PsycINFO

Cambridge Journals

Ovid: Evidence-Based Medicine Reviews (EBMR)

IEEE/IE Electronic Library (IEL) / MIT Press eBooks

IOPscience extra

JSTOR

Scopus

SpringerNature Journals Complete Collection

Web of Science Core Collection, Web of Science Citation Connection and Journal & Highly Cited Data

 

Sveučilište u Zagrebu:

ProQuest: ProQuest Central, Academic Complete, Academic Video Online, ProQuest Dissertations & Theses Global (PQDT), Social Science Premium Collection

InCites

EBSCO: RILM Abstracts of Music Literature with Full Text

 

U slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Aktualne informacije o bolesti COVID-19 na pojedinim e-izvorima

Wed, 03/18/2020 - 15:53

Otvoren probni pristup – Global Infectious Diseases and Epidemiology Online Network (GIDEON)

Wed, 03/18/2020 - 15:53

S obzirom na trenutačne okolnosti i epidemiju bolesti COVID-19, za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu otvoren je probni pristup na bazu podataka Global Infectious Diseases and Epidemiology Online Network (GIDEON).

 

Ova baza podataka sadrži podatke o svim zaraznim bolestima u svakoj zemlji. Svakodnevno ažuriranje podataka o najnovijim epidemijama ovu bazu čini iznimno korisnim alatom za pomoć pri dijagnosticiranju bolesti, identifikaciji organizama i liječenju. Baza također uključuje više od 30.000 grafikona i slika.

 

Detaljnije informacije o ovoj bazi možete preuzeti ovdje, a video upute za ciljano pretraživanje informacija o COVID-19 možete pronaći ovdje.

 

Budući da mnogi korisnici i članovi hrvatske akademske i znanstvene zajednice trenutačno nisu u mogućnosti biti na svojim matičnim ustanovama, omogućen je udaljeni pristup na ovu bazu upisom korisničkih podataka o kojima će e-mailom biti obaviještene sve ustanove uključene u probni pristup.

 

Probni pristup bit će dostupan do 17. svibnja 2020., a u slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

 

Edukacijske radionice o elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija – otkazuju se do daljnjega

Fri, 03/13/2020 - 15:43

U skladu s mjerama opreza propisanih od strane nadležnih tijela i institucija, a koje su vezane uz epidemiološku situaciju širenja bolesti COVID-19, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu donijela je odluku da se do daljnjega otkazuju i edukacijske radionice o elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija.

 

Slijedom navedenog, edukacijska radionica Značaj bibliometrijskih analiza u kvantitativnom vrednovanju kvalitete znanstvene djelatnosti planirana 18.03.2020. u 14h neće se održati.

 

O novom rasporedu održavanja radionica bit ćete pravodobno obaviješteni kad se za to ostvare uvjeti.

 

Zahvaljujemo na razumijevanju!

Otvoren probni pristup – Journal of Visualized Experiments (JoVE)

Fri, 02/28/2020 - 10:15

Obavještavamo vas da je za Sveučilište u Zagrebu otvoren probni pristup na Journal of Visualized Experiments (JoVE).

 

JoVE je znanstveni časopis sa značajnim čimbenikom utjecaja (Journal Impact Factor – JIF) u STEM područjima, a sadrži više od 10.000 video-članaka s prikazima eksperimentalnih metoda istraživanja iz najboljih svjetskih laboratorija podijeljenih u 13 kategorija u okviru biomedicine, prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti.

 

JoVE uključuje i bazu podataka Science Education namijenjene prvenstveno studentima, a sadrži više od 1.000 video zapisa u kojima se obrađuju temeljni znanstveni pojmovi i koncepti te istraživačke tehnike u područjima biologije, kemije, znanosti o okolišu, psihologije, biomedicine, tehničkih i biotehničkih znanosti.

 

Funkcionalnost pristupa za svoju ustanovu možete provjeriti ovdje, a u slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

 

Probni pristup će trajati do 25. ožujka 2020.

Cambridge University Press – webinar o objavljivanju znanstvenih radova u otvorenom pristupu

Mon, 02/24/2020 - 09:52

Pozivamo vas na webinar o objavljivanju znanstvenih radova u otvorenom pristupu koji će održati Cambridge University Press, 04. ožujka 2020. od 11:15h – 12:00h.

 

Webinar je prvenstveno namijenjen autorima koji objavljuju ili će tek objavljivati radove u otvorenom pristupu, a bit će obuhvaćen širok raspon tema uključujući licenciranje, ključne pojmove, mogućnosti i prednosti objavljivanja radova u otvorenom pristupu u časopisima Cambridge University Press. Također, sudionici će imati priliku postavljati pitanja i aktivno sudjelovati u razgovoru.

 

Podsjećamo da hrvatska znanstvena i akademska zajednica u 2020. godini ima pravo na besplatnu objavu neograničenog broja radova u otvorenom pristupu bez dodatnih troškova objave (APC – Article Processing Charges) u okviru Read & Publish ugovora s Cambridge University Press.

 

Svi zainteresirani mogu se prijaviti za sudjelovanje putem obrasca za prijavu, a prijavljenim sudionicima će neovisno o prisustvu biti dostavljena snimka webinara.

 

Održavanje radionice: Scopus – increase your visibility

Wed, 02/19/2020 - 10:17

 

Obavještavamo vas da tvrtka Elsevier u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu organizira autorsku radionicu “Scopus – increase your visibility” o znanstvenom publiciranju koja će se održati 04. ožujka 2020. godine od 13h – 14.30h u Sivoj vijećnici na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

 

Radionica je namijenjena znanstvenicima, doktorandima, knjižničarima, studentima te svima koje zanimaju teme vezane uz znanstveno istraživanje i publiciranje znanstvenih radova. Sudionici će nakon radionice dobiti potvrdu o sudjelovanju.

 

Radionicu će voditi Katarzyna Kryszczuk, a kratki program održavanja radionice možete preuzeti ovdje.

 

Pozivamo sve zainteresirane da se prijave putem obrasca za prijavu.

Raspored edukacijskih radionica o elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija 2020.

Tue, 02/18/2020 - 08:30

 

Objavljen je raspored edukacijskih radionica za veljaču i ožujak 2020. godine.

 

Edukacijske radionice se tijekom razdoblja predsjedanja RH Vijećem Europske unije (do 30. lipnja 2020.) održavaju u novouređenom Digitalnom laboratoriju NSK (podno stepenica ispod glavnog ulaza u knjižnicu).

 

 

Dan

  Datum

  Vrijeme

  Radionica

  Srijeda

  26.02.2020.

  13:30-15:00 h

  Elektronički izvori znanstvenih i stručnih informacija

  Srijeda 18.03.2020. 14:00-15:30 h Značaj bibliometrijskih analiza u kvantitativnom vrednovanju kvalitete znanstvene djelatnosti

 

 

Održavanje radionice Elsevier Connect: Open access and open science

Fri, 02/14/2020 - 12:55

 

Obavještavamo vas da će tvrtka Elsevier u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom i Sveučilištem u Zagrebu održati radionicu pod nazivom “Open access and open science”, 04. ožujka 2020. godine, 10h – 12h u Auli Sveučilišta u Zagrebu.

 

Na radionici će se predstaviti osnovni pojmovi i aspekti otvorene znanosti, proces objavljivanja radova u otvorenom pristupu, praktične smjernice i savjeti, a završit će zanimljivom raspravom o predstavljenim temama.

 

Radionicu će voditi djelatnice Elseviera Lucie Boudova, Katarzyna Gaca-Zając i Ingrid van de Stadt.

 

Kratki program održavanja radionice možete preuzeti ovdje.

 

Pozivamo sve zainteresirane da prijave svoje sudjelovanje putem obrasca za prijavu.

Cambridge University Press – besplatna objava znanstvenih radova hrvatskih autora u otvorenom pristupu

Wed, 02/12/2020 - 09:29

 

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je u okviru pretplate na časopise Cambridge University Press u 2020. godini sklopljen Read & Publish ugovor koji omogućava hrvatskoj akademskoj i znanstvenoj zajednici uključenoj u ovu pretplatu objavljivanje neograničenog broja radova u otvorenom pristupu bez dodatnih troškova objave (APC – Article Processing Charge).

 

Ova mogućnost odnosi se na sve hrvatske znanstvenike, odnosno autore za korespondenciju kojima su matične ustanove uključene u pretplatu na Cambridge University Press – sastavnice hrvatskih javnih sveučilišta, hrvatski klinički bolnički centri, hrvatski javni znanstveni instituti te Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

 

Popis ustanova uključenih u pretplatu na Cambridge University Press

 

Objava radova moguća je u časopisima u otvorenom pristupu te pretplaćenim hibridnim časopisima koji dopuštaju mogućnost objave članaka i u otvorenom pristupu.

 

Popis časopisa u kojima je moguće objaviti rad u otvorenom pristupu

 

Radovi predani od strane autora za korespondenciju ispunjavaju uvjete za objavu u otvorenom pristupu prema ovom sporazumu na dan kad je članak prihvaćen za objavu, od i nakon 01. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. godine.

 

Autori za korespondenciju povezani s ustanovom koja je uključena u ovu pretplatu identificirat će se na temelju svojih službenih e-mail domena navedenih na ovom popisu. Na navedenom popisu nalaze se i kontakt osobe na svakoj ustanovi koje će putem aplikacije Rightslink moći pratiti podatke o autorima s njihovih ustanova i radovima koji su predani za objavu.

 

Detaljne upute procesa objave radova u otvorenom pristupu za autore i kontakt osobe na pojedinim ustanovama preuzmite OVDJE.

 

Molimo vas da ove informacije proslijedite svima zainteresiranima!

 

Za sva dodatna pitanja, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Ovid: slobodan pristup odabranim e-izvorima u veljači

Mon, 02/10/2020 - 13:40

Poštovani,

 

obavještavamo vas da će tijekom veljače tvrtka Ovid Technologies omogućiti slobodan pristup sljedećim odabranim e-izvorima:

 

Global Infectious Diseases and Epidemiology Online Network (GIDEON) baza podataka sadrži podatke o svim zaraznim bolestima u svakoj zemlji. Svakodnevno ažuriranje podataka o najnovijim epidemijama ovu bazu čini iznimno korisnim alatom za pomoć pri dijagnosticiranju bolesti, identifikaciji organizama i liječenju. Baza također uključuje više od 30.000 grafikona i slika.

 

Health and Psychosocial Instruments (HaPI) baza podataka omogućuje pristup informacijama o mjernim instrumentima (upitnicima, šemama kodiranja, skalama vrednovanja, anketama, testovima itd.) u područjima medicine, sestrinstva, javnog zdravstva, psihologije, socijalnog rada, sociologije i srodnim područjima. Sadržaj u bazi HaPI temelji se na objavljenim istraživanjima iz recenziranih znanstvenih časopisa, knjiga, tehničkih izvještaja i drugih izvora.

 

Visible Body Heart & Circulatory Premium interaktivni 3D atlas kojeg je izradio nagrađivani tim medicinskih ilustratora, stručnjaka za biomedicinsku vizualizaciju i animatora iz Udruge medicinskih ilustratora (Association of Medical Illustrators) sadrži više od 600 prikaza anatomije srca i krvožilnog sustava, obuhvaća osnovne funkcije, uobičajene patologije i postupke te abnormalnu anatomiju. Također sadrži ilustracije i kratke animacije koje dopuštaju mogućnost zumiranja, pomicanja, rotiranja i seciranja 3D modela i druge zanimljive značajke.

 

Journal of Cataract and Refractive Surgery (JCRS) službeni je oftalmološki časopis Američkog društva za kataraktu i refraktivnu kirurgiju (ASCRS) i Europskog društva za kataraktu i refraktivnu kirurgiju (ESCRS). JCRS objavljuje članke visoke kvalitete o svim aspektima kirurgije prednjeg segmenta. Osim kliničkih studija, časopis obuhvaća savjetovanje, praktične tehnike, značajne slučajeve i recenzije, kao i osnovne znanstvene članke.

 

The Journal of Bone & Joint Surgery je službena publikacija Američkog ortopedskog društva te već 126 godina predstavlja standard u recenziranim znanstvenim istraživanjima u okviru područja ortopedije. Objavljuje istraživanja temeljena na dokazima s ciljem unapređenja kvalitete skrbi za ortopedske pacijente.

 

Upute za pristup navedenim izvorima pronađite ovdje.

Novi nazivi baza podataka: APA PsycInfo i APA PsycArticles

Thu, 01/30/2020 - 09:41

 

Poštovani,

 

obavještavamo vas o promjeni službenih naziva baza podataka u izdanju American Psychological Association (APA) koje su hrvatskoj akademskoj i znanstvenoj zajednici u okviru pretplate dostupne putem platforme EBSCOhost.

 

Novi nazivi baza podataka PsycARTICLES i PsycINFO sada glase APA PsycArticles i APA PsycInfo te će na Portalu e-izvori biti pretražive pod novim nazivima.

 

 

Omogućen udaljeni pristup (Shibboleth) – ProQuest

Thu, 01/16/2020 - 15:39

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je za Sveučilište u Zagrebu omogućen pristup bazama podataka ProQuest i izvan mreže matične ustanove. Udaljeni pristup omogućen je za sve pretplaćene sadržaje u okviru ProQuest platformi: ProQuest Central, Academic Complete, Academic Video Online, ProQuest Dissertations & Theses Global (PQDT) i Social Science Premium Collection.

 

Upute za prijavu izvan mreže ustanove preuzmite ovdje.

 

U slučaju problema s udaljenim pristupom, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Nabava e-izvora za 2020. godinu

Thu, 01/16/2020 - 15:39

Poštovani,

 

nastavno na prethodnu obavijest, obavještavamo vas da je temeljem odluka Savjetodavnog povjerenstva na održanim sjednicama s Pregovaračkim timom (30.04.2019., 03.06.2019., 02.07.2019. i 14.01.2020.) utvrđena konačna lista e-izvora koji će biti dostupni u nacionalnoj licenci u 2020. godini:

 

1. Annual Reviews

2. APS Journals

3. CAB Abstracts

4. Cambridge Journals Online

5. Econlit

6. Emerald eJournals Premier

7. Evidence Based Medicine Reviews (EBMR)

8. HeinOnline: Heinonline Academic Core, Foreign and International Law Resources Database (FILRD), Kluwer Law International Journal Library, Index to Foreign Legal Periodicals (IFLP)

9. IEEE/IET Electronic Library (IEL)

10. INSPEC

11. IOPscience extra

12. JSTOR: Arts & Sciences I – XV

13. Karger eJournal Collection

14. MathSciNet

15. Oxford Journals – Humanities and Social Sciences, Science Technology and Medicine

16. PsycINFO

17. RSC Gold

18. SAGE Journals – Humanities and Social Sciences; Science, Technology and Medicine

19. Science Journals

20. Scopus

21. SpringerNature Journals Complete Collection

22. Taylor & Francis Journal Collection: Social Science & Humanities Library, Science & Technology Library and Medical Library

23. Web of Science Core Collection, Web of Science Citation Connection, Journal & Highly Cited Data

24. Wiley Standard Journals Collection: Social Sciences & Humanities; Science, Technology & Medicine

 

SAGE Journals  i APS Journals bit će dostupni nakon završetka postupka javne nabave, o čemu ćete biti obaviješteni.

 

Otvoren je pristup na Wiley zbirke časopisa za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu, a detalje možete pronaći ovdje.

 

Pristup na Karger eJournal Collection bit će uspostavljen 17.01.2020., a detalje možete pronaći ovdje.

 

Ostale navedene baze i zbirke e-časopisa dostupne su za korištenje.

 

U slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

 

Pages