Portal E-izvori

Subscribe to Portal E-izvori feed
Updated: 9 hours 37 min ago

Nabava e-izvora za 2020. godinu: Projekt e-Izvori

Tue, 07/09/2019 - 09:25

Poštovani,

 

na temelju zaključaka sjednica Savjetodavnog povjerenstva održanih 30.04.2019., 03.06.2019. i 02.07.2019., u 2020. godini nabavljat će se sljedeći e-izvori financirani sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Projekta e-Izvori:

 

Annual Reviews

APS Journals

CAB Abstracts

Cambridge Journals Online

EconLit

Evidence-Based Medicine Reviews (EBMR)

HeinOnline: HeinOnline Academic Core, Foreign and International Law Resources Database (FILRD), Kluwer Law International Journal Library, Index to Foreign Legal Periodicals (IFLP)

INSPEC

IOPScience extra

JSTOR: Arts & Sciences I – XV

Karger eJournal Collection

MathSciNet

PsycINFO

RSC Gold

Scopus

Springer Nature Journals Complete Collection

Taylor & Francis Journal Collection: Social Science & Humanities Library, Science & Technology Library, Medical Library

Web of Science Core Collection, Web of Science Citation Connection, Journal & Highly Cited Data

Wiley Standard Journals Collection: Social Sciences & Humanities, Science, Technology & Medicine

 

 

Lista e-izvora koji će se nabavljati sredstvima državnog proračuna utvrdit će se u prosincu 2019. godine nakon objave državnog budžeta.

 

U slučaju dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Clarivate Analytics – Kopernio (plugin)

Thu, 07/04/2019 - 10:21

Poštovani,

 

donosimo vam informacije o alatu tvrtke Clarivate Analytics koji bi vam mogao biti od značajne koristi prilikom služenja bazama podataka i e-časopisima trenutačno dostupnim u pretplati, kao i onih u otvorenom pristupu.

 

Vaši istraživači i znanstvenici mogu izgubiti mnogo vremena pokušavajući pristupiti cjelovitim tekstovima PDF-ova članaka na koje imaju pravo pristupa i čitanja.

 

Kopernio je besplatan dodatak internet pregledniku (plugin) koji štedi dragocjeno vrijeme pružanjem pristupa najboljoj dostupnoj verziji članka u časopisima koje pretplaćuje vaša knjižnica, kao i članaka u otvorenom pristupu – jednim klikom.

 

Kako Kopernio može pomoći vašoj ustanovi:

 

– Povećanjem korištenja i time povećanjem vrijednosti trenutačnih časopisnih pretplata

– Pronalaženjem najbolje zakonski dostupne verzije istraživačkog članka koji nije obuhvaćen pretplatom

– Smanjenjem prekida pristupa sadržaju tijekom promjena u pretplatama i povećanjem korištenja članaka u otvorenom pristupu.

 

Kako funkcionira Kopernio?

 

Kopernio koristi vašu postojeću infrastrukturu za provjeru autentičnosti, omogućujući jednostavan pristup pretplatama časopisa za vaše korisnike, a funkcionira u okviru same ustanove i izvan nje.

 

Kada se koristi u prostorima ustanove, Kopernio se izravno povezuje s poslužiteljima izdavača i postavlja zahtjeve iza ovlaštenog IP opsega vaše ustanove. Za pristup izvan ustanove, Kopernio koristi proxy knjižnice ili Shibboleth kako bi omogućio besprijekoran pristup. Ovaj plugin zahtijeva minimalnu konfiguraciju u knjižnici – nije potrebno posebno slati pojedinosti o vašem fondu.

 

Ovaj alat koristi više od 200.000 znanstvenika u više od 2.000 ustanova širom svijeta.

 

Kopernio je dio grupe Web of Science Group (uz Web of Science, Publons i EndNote) tvrtke Clarivate Analytics, a detaljnije informacije o Koperniu možete saznati ovdje.

 

 

 

 

Nova platforma – Emerald Insight

Thu, 07/04/2019 - 10:20

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je izdavač Emerald Publishing pokrenuo novu platformu Emerald Insight.

 

Nova platforma je osmišljena u svrhu jednostavnijeg, učinkovitijeg korištenja te istraživanja područja društvenih znanosti, a obuhvaća širok raspon rezultata; od članaka, istraživačkih podataka i studija slučaja do videa i animacije.

 

Platformi Emerald Insight možete pristupiti putem nove poveznice: https://www.emerald.com/insight, stoga vas podsjećamo da istu ažurirate.

 

U slučaju problema s pristupom, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Probni pristupi – Brill Journals i De Gruyter

Wed, 07/03/2019 - 13:45

 

 

 

 

 

Poštovani,

 

podsjećamo vas da su probni pristupi na zbirke elektroničkih časopisa Brill i De Gruyter u tijeku te vas pozivamo da iskoristite preostalo vremensko razdoblje i pronađete korisne sadržaje u okviru ovih zbirki.

 

Probni pristup na zbirku De Gruyter trajat će do 20.07.2019., a na Brill Journals do 23.07.2019.

 

U slučaju problema s pristupom, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

 

 

Ovid: slobodan pristup odabranim e-izvorima u srpnju

Wed, 07/03/2019 - 13:45

Poštovani,

 

obavještavamo vas da će tijekom srpnja tvrtka Ovid Technologies omogućiti slobodan pristup sljedećim odabranim e-izvorima:

 

Visible Body Anatomy & Physiology baza podataka je obrazovni alat koji sadrži informacije o ljudskom tijelu u 50 vizualnih, interaktivnih poglavlja. Temelji se na ciljevima učenja koje je osmislilo Društvo za ljudsku anatomiju i fiziologiju (Human Anatomy & Physiology Society – HAPS), a izradio ga je nagrađivani tim medicinskih ilustratora, stručnjaka za biomedicinsku vizualizaciju i animatora iz Udruge medicinskih ilustratora (Association of Medical Illustrators). Značajke ove baze uključuju 3D ilustracije i kratke animacije koje pokrivaju temeljnu fiziologiju, mogućnost zumiranja, pomicanja, rotiranja i seciranja 3D modela dvanaest fizičkih sustava i druge zanimljive značajke.

 

Global Infectious Diseases & Epidemiology Online Network (GIDEON) je baza podataka koja sadrži sveobuhvatne podatke o zaraznim bolestima u svakoj zemlji. Ažurira se na dnevnoj razini  s informacijama o najnovijim epidemijama, a korisna je kao pomoć u dijagnosticiranju bolesti i identifikaciji raznih organizama. Baza također uključuje više od 30.000 grafova i slika.

 

Academic Medicine je časopis Udruge američkih medicinskih koledža (Association of American Medical Colleges) koji služi kao međunarodni forum za razmjenu ideja, informacija i strategija za rješavanje glavnih izazova s kojima se suočava akademska medicinska zajednica. Časopis obuhvaća teme u okviru obrazovanja i profesionalnog usavršavanja, regulative u okviru znanosti i zdravstva, institucionalne politike i upravljanja te istraživačke i kliničke prakse u akademskim sredinama.

 

Obstetrics & Gynecology je službeni časopis Američkog koledža za opstetričare i ginekologe (American College of Obstetricians and Gynecologists – ACOG). Časopis se objavljuje od 1953. godine, a obuhvaća sadržaje na temu promicanja izvrsnosti u kliničkoj praksi u okviru opstetricije i ginekologije te usko povezanih područja.

 

Upute za pristup navedenim izvorima pronađite ovdje.

Isključen pristup – SciFinder

Mon, 07/01/2019 - 10:15

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je Sveučilištu u Zagrebu privremeno isključen pristup na bazu podataka SciFinder.

 

Pristup će biti ponovno otvoren nakon završetka postupka javne nabave i potpisa licenčnog ugovora početkom kolovoza.

 

Za sva dodatna pitanja, slobodno nam se obratite na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

AGRICOLA i ERIC na platformi Ovid

Mon, 07/01/2019 - 10:15

Poštovani,

 

obavještavamo vas da su uz bazu podataka Medline, na platformi Ovid sada pretražive i baze AGRICOLA i ERIC.

 

Za sva dodatna pitanja i/ili poteškoće s pristupom i pretraživanjem, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

 

Otvoren probni pristup – Brill Journals

Wed, 05/29/2019 - 10:09

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je nizozemski izdavač Brill otvorio probni pristup na svoju zbirku časopisa za ustanove navedene ovdje.

 

Brill objavljuje više od 300 naslova časopisa poglavito u okviru područja društvenih i humanističkih znanosti, a sadrži i časopise s područja biologije.

 

Probni pristup će trajati do 23. srpnja 2019., a u slučaju problema s pristupom, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

 

Otvoren pristup – Oxford Journals

Tue, 05/28/2019 - 14:25

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je dostupan pristup na Oxford Journals na nove naslove, u okviru zbirki Humanities and Social Sciences i Science, Technology and Medicine.

 

Budući da je postupak javne nabave za ovu zbirku e-časopisa još u tijeku, izdavač je otvorio probni pristup u trajanju od 90 dana (do 28. kolovoza 2019.) do potpisa ugovora.

 

Trenutačno je pristup otvoren za sveučilišta, a naknadno ćemo objaviti i pristup za znanstvene institute čim se omogući s tehničke strane.

 

Dostupan pristup na pojedine zbirke po sveučilištima:

 

Sveučilište

  Zbirka

  Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku HSS + STM Sveučilište u Rijeci HSS + STM Sveučilište u Splitu HSS + STM Sveučilište u Zagrebu HSS + STM Sveučilište Jurja Dobrile u Puli HSS Sveučilište Sjever HSS Sveučilište u Zadru HSS Sveučilište u Dubrovniku HSS

 

U slučaju problema s pristupom, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Otvoren probni pristup – De Gruyter

Wed, 05/22/2019 - 11:06

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je njemački izdavač De Gruyter otvorio probni pristup na svoju zbirku časopisa za ustanove koje su navedene ovdje.

 

De Gruyter zbirka uključuje više od 900 časopisa koji pokrivaju sva područja znanosti.

 

Probni pristup će trajati do 20.07.2019., a u slučaju problema s pristupom, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Otvoren probni pristup – ACM Digital Library

Wed, 05/22/2019 - 11:06

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je američki izdavač Association for Computing Machinery otvorio probni pristup na svoju bazu podataka ACM Digital Library za ustanove koje su navedene ovdje.

 

ACM Digital Library je baza podataka namijenjena području tehničkih znanosti, a sadrži stručne časopise, knjige i konferencijske zbornike dostupne u cjelovitom tekstu.

 

Probni pristup će trajati do 27.06.2019., a u slučaju problema s pristupom, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Ažuriranje platforme – Taylor & Francis

Wed, 05/22/2019 - 11:05

Poštovani,

 

obavještavamo vas da će se danas, 22. svibnja 2019., ažurirati platforma Taylor & Francis zbog čega će doći do mogućih poteškoća prilikom registracije, korištenja postavki na korisničkom računu, kupovine i korištenja tokena. Pretraživanje i pregled članaka će biti u funkciji.

 

U slučaju potrebe, upite za pomoć slobodno pošaljite na support@tandfonline.com.

Ovid: slobodan pristup odabranim e-izvorima u svibnju

Mon, 05/06/2019 - 09:22

Poštovani,

 

obavještavamo vas da će tijekom svibnja tvrtka Ovid Technologies omogućiti slobodan pristup sljedećim odabranim e-izvorima:

 

Ovid Emcare baza podataka pokriva područje sestrinstva i srodnih zdravstvenih djelatnosti. Osmišljena u suradnji s izdavačem Elsevier, ova baza uključuje 3.500 recenziranih časopisa i više od 5 milijuna zapisa počevši od 1995. godine.

 

Maternity and Infant Care bibliografska baza podataka namijenjena je svim zdravstvenim djelatnicima na području ginekologije i porodništva, pedijatrije i neonatologije te sadrži više od 225.000 bibliografskih zapisa.

 

The American Journal of Nursing je časopis namijenjen području sestrinstva s naglaskom na  promicanje i usavršavanje njege i zdravstvene skrbi.

 

Journal of Cardiovascular Nursing je službeni časopis američke Udruge medicinskih sestara za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja te pokriva teme o fiziološkim, psihološkim i socijalnim potrebama kardiovaskularnih pacijenata i njihovih obitelji u različitim okruženjima.

 

Upute za pristup navedenim izvorima pronađite ovdje.

 

Otvoren pristup – Science Journals

Tue, 04/16/2019 - 15:46

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je otvoren pristup na časopise Science u izdanju American Association for the Advancement of Science (AAAS).

 

Science Journals su vodeći časopisi koji objavljuju znanstvene vijesti, komentare i najsuvremenija istraživanja u okviru svih područja znanosti s naglaskom na STEM područje.

 

Dostupnost pojedinih časopisa i druge detalje možete pronaći u opisu baze.

 

U slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Otvoren pristup – Annual Reviews

Tue, 04/16/2019 - 15:46

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je otvoren pristup na časopise Annual Reviews istoimenog američkog izdavača.

 

Annual Reviews predstavlja zbirku časopisa s recenzijama najnovijih istraživanja u okviru društvenih, humanističkih, prirodnih znanosti te biomedicine i zdravstva.

 

Dostupnost pojedinih časopisa možete pronaći u opisu baze.

 

U slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Održana tribina „Analiza ostvarenih ciljeva“ u sklopu projekta „e-Izvori“

Wed, 04/10/2019 - 10:16

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 8. travnja 2019. godine održana je posljednja tribina u sklopu projekta Povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija – e-Izvori. Naziv tribine bio je Analiza ostvarenih ciljeva, a okupila je približno 60 stručnjaka iz područja informacijsko-komunikacijskih znanosti.

 

Na početku Tribine nazočne je pozdravila glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić.

 

Koordinatorica projekta e-Izvori mr. sc. Alisa Martek u uvodnome je izlaganju predstavila dosadašnja iskustva i planove u provedbi Projekta. U prvome dijelu Tribine pomoćnik ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje dr. sc. Josip Hrgović govorio je o akreditacijama i reakreditacijama ustanova u sustavu znanosti i visokoga obrazovanja, prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miloš Judaš održao je izlaganje o okretanju politike Sveučilišta u Zagrebu europskomu poticaju otvorenoga pristupa, dok je o otvorenoj znanosti govorila izvanredna profesorica  Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru dr. sc. Jadranka Stojanovski.

 

U drugome dijelu Tribine mr. sc. Alisa Martek i Ivana Čadovska predstavile su hrvatsku znanstvenu produkciju, Sonja Borak analizu korištenja e-izvora, a Ivana Čadovska i Goranka Mitrović govorile su o bibliometrijskim uslugama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

 

Tribina je ponajprije bila namijenjena korisnicima elektroničkih izvora znanstvenih i stručnih informacija, a to su znanstvenici, nastavno osoblje u visokoškolskim ustanovama, studenti te knjižničari u visokoškolskim i znanstvenim ustanovama, ali su mogućnost sudjelovanja imali i drugi zainteresirani.

 

 

 

 

Otvoren pristup na baze podataka – EBSCOhost

Tue, 04/09/2019 - 10:40

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je otvoren pristup na sljedeće baze podataka putem EBSCOhost platforme:

 

Inspec

PsycINFO

PsycARTICLES

CAB Abstracts

MathSciNet (dostupna i direktno na platformi izdavača American Mathematical Society)

 

U slučaju problema s pristupom, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

 

APS Journals – poništenje postupka javne nabave

Tue, 04/09/2019 - 10:40

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je poništen postupak javne nabave za zbirku e-časopisa APS Journals, budući da se na natječaj nije javio niti jedan ponuditelj.

 

Zbog vremenskog ograničenja i zbog nemogućnosti postizanja dogovora s izdavačem, javna nabava za ovu zbirku e-časopisa neće se obnavljati u 2019. godini.

 

U tijeku su postupci javne nabave za baze podataka CINAHL with Full Text, Project Muse: Basic Research Collection, SciFinder, Emerald eJournals Collection, IEEE/IE Electronic Library (IEL), Oxford Journals: Humanities and Social Sciences i Science, Technology and Medicine, SAGE Journals: Humanities and Social Science.

 

Završetak postupaka javne nabave i potpis ugovora očekuje se u svibnju 2019.

 

U slučaju dodatnih pitanja, obratite nam se na baze@nsk.hr ili 01 6164 172.

Raspored edukacijskih radionica – podsjetnik

Tue, 04/09/2019 - 10:39

Poštovani,

 

podsjećamo vas da je objavljen raspored edukacijskih radionica za travanj 2019. godine te vas pozivamo da sudjelujete i saznate korisne informacije koje možete svakodnevno primijeniti u svojem znanstveno-nastavnom, istraživačkom ili studijskom radu.

 

Raspored radionica i obrazac za prijavu možete pronaći ovdje.

Ovid: slobodan pristup odabranim e-izvorima u travnju

Wed, 04/03/2019 - 12:45

Poštovani,

 

obavještavamo vas da će tijekom travnja tvrtka Ovid Technologies omogućiti slobodan pristup sljedećim odabranim e-izvorima:

 

Social Policy & Practice bibliografska baza podataka namijenjena je svima koji rade ili studiraju u sektoru zdravstva i socijalne skrbi, a okuplja informacije iz pet vodećih zbirki e-izvora Velike Britanije. U bazi se mogu pronaći zapisi za sivu literaturu, radne dokumente, izvješća lokalnih i središnjih vlasti te materijale u okviru volonterskih i dobrotvornih organizacija.

 

Global Health bibliografska baza podataka posvećena je javnom zdravstvu koja sadrži više od 3 milijuna zapisa od 1973. do danas, a uključuje i više od 90.000 poveznica na cjeloviti tekst u časopisima, zbornicima konferencija i izvješćima.

 

Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons (JAAOS) je časopis Američke akademije ortopedskih kirurga, a namijenjen je širenju informacija u svrhu poboljšanja skrbi za bolesnike s muskuloskeletnim poremećajima. Časopis uključuje bogato ilustrirane recenzirane članke usmjerene na kliničku dijagnostiku i upravljanje, te istraživačke članke odabrane zbog kvalitete i aktualnosti. Također sadrži osvrte na novosti u razvoju farmakoterapije, materijala i tehnika te najsuvremenija istraživanja.

 

PAIN® časopis je službena publikacija Međunarodnog udruženja za proučavanje boli, a objavljuje istraživanja o prirodi, mehanizmima i liječenju boli s multidisciplinarnog aspekta.

 

Upute za pristup navedenim izvorima pronađite ovdje.