Portal E-izvori

Subscribe to Portal E-izvori feed
Updated: 3 hours 20 min ago

Ovid: slobodan pristup odabranim e-izvorima u prosincu

Wed, 12/04/2019 - 12:59

Poštovani,

 

obavještavamo vas da će tijekom prosinca tvrtka Ovid Technologies omogućiti slobodan pristup sljedećim odabranim e-izvorima:

 

Joanna Briggs Institute EBP Database je sveobuhvatna baza podataka koja sadrži istraživanja utemeljena na dokazima te obuhvaća širok spektar informacija u okviru biomedicine i zdravstva koje su analizirali, ocjenjivali i pripremili stručni recenzenti na JBI. JBI se smatra jednim od vodećih svjetskih pružatelja informacija i alata koji pomažu zdravstvenim djelatnicima u provedbi učinkovitog praktičnog programa utemeljenog na dokazima i pružanju najbolje moguće njege pacijentima.

 

Global Infectious Diseases & Epidemiology Online Network (GIDEON) baza podataka sadrži sveobuhvatne podatke o zaraznim bolestima u svakoj zemlji. Ažurira se na dnevnoj razini  s informacijama o najnovijim epidemijama, a korisna je kao pomoć u dijagnosticiranju bolesti i identifikaciji raznih organizama. Baza također uključuje više od 30.000 grafova i slika.

 

Academic Medicine je časopis Udruge američkih medicinskih koledža (Association of American Medical Colleges) koji služi kao međunarodni forum za razmjenu ideja, informacija i strategija za rješavanje glavnih izazova s kojima se suočava akademska medicinska zajednica. Časopis obuhvaća teme u okviru obrazovanja i profesionalnog usavršavanja, regulative u okviru znanosti i zdravstva, institucionalne politike i upravljanja te istraživačke i kliničke prakse u akademskim sredinama.

 

Obstetrics & Gynecology službeni je časopis Američkog koledža za opstetričare i ginekologe (American College of Obstetricians and Gynecologists – ACOG). Časopis se objavljuje od 1953. godine, a obuhvaća sadržaje na temu promicanja izvrsnosti u kliničkoj praksi u okviru opstetricije i ginekologije te usko povezanih područja.

 

Upute za pristup navedenim izvorima pronađite ovdje.

 

 

Otvoren probni pristup – Early Modern Books

Thu, 11/21/2019 - 10:14

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je ProQuest otvorio probni pristup na zbirku Early Modern Books za Sveučilište u Zagrebu.

 

Early Modern Books sadrži gotovo 200.000 digitaliziranih knjiga od nastanka europskog tiska oko 1450. godine do 1700. godine, a obuhvaća teme o istraživanjima o razvoju znanosti, zemljopisnim istraživanjima, napretku ljudske misli, književnosti i dramskih djela iz tog povijesnog razdoblja te još i starijih djela (u izvornom obliku ili u prijevodima iz tog perioda).

 

U zbirci se može pronaći sljedeći sadržaj:

 

1. Early English Books Online (EEBO)

 

Early English Books Online (EEBO) je zbirka ranih tiskanih djela na engleskom jeziku i djela koja su tiskana u Engleskoj, te obuhvaća digitalne kopije više od 125.000 naslova tiskanih prije 1700. godine.

 

2. Early European Books (EEB)

 

Ova zbirka knjiga u okviru ProQuestovog projekta obuhvaća povijest tiskanja u Europi od njegovog nastanka (oko 1450-ih) do 1700. godine. Sadržaj ove zbirke uključuje fondove iz danske Kraljevske knjižnice, Središnje nacionalne knjižnice u Firenci, Nacionalne knjižnice Francuske, Nacionalne knjižnice Nizozemske i knjižnice Wellcome u Londonu.

Rane europske knjige sadrže značajna djela Aristotela, Kopernika, Descartesa, Erazma, Keplera, Luthera i Spinoze, uz efemerna djela poput pamfleta i almanaha.

 

Popise dostupnih naslova možete pronaći u opisu baze.

 

 

Probni pristup će trajati do 27.12.2019., a u slučaju tehničkih problema obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

 

Ovid: slobodan pristup odabranim e-izvorima u studenome

Thu, 11/07/2019 - 11:51

Poštovani,

 

obavještavamo vas da će tijekom studenoga tvrtka Ovid Technologies omogućiti slobodan pristup sljedećim odabranim e-izvorima:

 

Visible Body Human Anatomy Atlas baza podataka je obrazovni alat koji sadrži informacije i interaktivne vizualne prikaze o ljudskom tijelu koje je izradio tim medicinskih ilustratora, stručnjaka za biomedicinsku vizualizaciju i animatora iz Udruge medicinskih ilustratora (Association of Medical Illustrators). Značajke ove baze uključuju 3D ilustracije i kratke animacije koje pokrivaju temeljnu fiziologiju, mogućnost zumiranja, pomicanja, rotiranja i seciranja 3D modela i druge zanimljive značajke.

 

Northern Light Life Sciences Conference Abstracts baza podataka obuhvaća tzv. sivu literaturu pogodnu za znanstvene istraživače u farmaceutskim i biotehnološkim tvrtkama, zdravstvenim organizacijama, akademskim institucijama, istraživačkim knjižnicama i istraživačkim timovima u bolnicama. U bazi se može pronaći više od 2 milijuna sažetaka i plakata s više od 3.000 konferencija iz cijelog svijeta dostupnih mnogo prije službene objave u recenziranim časopisima počevši od 2010. do danas.

 

Science je časopis u izdanju Američke udruge za unapređivanje znanosti (American Association for the Advancement of Science – AAAS) u kojemu se objavljuju znanstvene vijesti, komentari i najsuvremenija istraživanja u okviru svih područja znanosti uključujući biomedicinu i zdravstvo.

Napominjemo da su časopisi Science pretplaćeni i dostupni u nacionalnoj licenci.

 

The Journal of Trauma and Acute Care Surgery časopis izdavača Lippincott Williams & Wilkins (LWW) sadrži znanstvene informacije u okviru optimizacije skrbi za teško ozlijeđene i kritično bolesne kirurške pacijente. Također, časopis objavljuje sustavne recenzije, pregledne članke, smjernice i algoritme koji uključuju najbolje dostupne dokaze.

 

Upute za pristup navedenim izvorima pronađite ovdje.

Otvoren probni pristup – ClinicalKey

Tue, 10/15/2019 - 15:21

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je Elsevier otvorio probni pristup na svoju bazu podataka ClinicalKey.

 

ClinicalKey je baza podataka namijenjena području biomedicine i zdravstva koja sadrži više od 600 časopisa s dostupnim cjelovitim tekstom i više od 1.000 e-knjiga izdavača Elsevier te mnogo dodatnog sadržaja poput kliničkih ispitivanja, postupaka stručnih savjetovanja s videozapisima i člancima, smjernica međunarodne prakse, više od 2 milijuna slika i više od 17.000 medicinskih i kirurških videozapisa, monografija o lijekovima, letaka za pacijente i dr.

 

Probni pristup će trajati dva mjeseca, a ustanove uključene u probni pristup bit će o tome obaviještene i putem e-maila s podrobnijim informacijama.

 

U slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Omogućen udaljeni pristup (Shibboleth) – IEEE/IET Electronic Library (IEL)

Wed, 10/09/2019 - 10:16

Poštovani,

 

nastavno na prethodnu obavijest, obavještavamo vas da je omogućen pristup bazi podataka IEEE/IET Electronic Library (IEL) izvan mreže matične ustanove za sve ovlaštene ustanove s pravom pristupa na bazu.

 

Upute za udaljeni institucionalni pristup putem Shibboleth prijave i putem unosa korisničkog računa te druge detaljnije informacije možete pronaći ovdje.

 

U slučaju problema s udaljenim pristupom, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

 

Održavanje radionice – ProQuest One Academic Day

Wed, 10/09/2019 - 10:15

 

Poštovani,

 

obavještavamo vas da će tvrtka ProQuest u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu održati radionicu pod nazivom “ProQuest One Academic Day”, 22. listopada 2019. godine, u 9.30 sati u Velikoj dvorani Sveučilišta u Zagrebu.

 

Na radionici će se predstaviti mogućnosti u procesu istraživanja i objavljivanja radova, korištenja platforme ProQuest One Academic koja objedinjuje multidisciplinarne sadržaje različitih platformi i baza podataka te će se prezentirati i suradnja sa Sveučilištem u Zagrebu i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.

 

Pozivamo sve zainteresirane da prijave svoje sudjelovanje putem obrasca za prijavu.

 

Program održavanja radionice možete preuzeti ovdje.

Održavanje radionice – Emerald Publishing

Fri, 10/04/2019 - 08:55

Poštovani,

 

obavještavamo vas da će Emerald Publishing u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu održati radionicu 21. listopada 2019. u 11.30 sati u seminarskoj dvorani na polukatu (mezaninu) Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

 

Na radionici će se predstaviti:

 

– aktualne teme vezane uz znanstveno istraživanje i objavljivanje radova

– nova platforma Emerald Insight putem koje je hrvatskoj i akademskoj zajednici dostupan pristup na pretplaćen sadržaj Emerald eJournals Premier

 

Radionica je namijenjena znanstvenicima, doktorandima, studentima i knjižničarima, kao i svima zainteresiranima za navedene teme.

 

Sudionici će naknadno dobiti potvrdu o sudjelovanju, a na radionicu se možete prijaviti ovdje.

Ovid: slobodan pristup odabranim e-izvorima u listopadu

Fri, 10/04/2019 - 08:54

Poštovani,

 

obavještavamo vas da će tijekom listopada tvrtka Ovid Technologies omogućiti slobodan pristup sljedećim odabranim e-izvorima:

 

PsycBOOKS® baza podataka sadrži opsežnu zbirku recenziranih knjiga koja studentima, istraživačima i nastavnicima omogućuje pristup visokokvalitetnim publikacijama iz područja psihologije i srodnih područja. PsycBOOKS uključuje najnovije znanstvene i stručne knjige koje je izdalo Američko društvo psihologa (American Psychological Association – APA), uključujući referentne radove iz APA priručnika i udžbenika u nakladničkom nizu Psychology® koji obuhvaćaju teme u okviru specifičnih polja psihologije.

 

Evidence Based Medicine Reviews (EBMR) je baza podataka koja pokriva područje medicine i zdravstva te se sastoji od osam različitih EBM izvora. EBMR sadrži recenzije članaka, osvrte na aktualne teme u medicini i zdravstvu te pristup kontroliranim medicinskim istraživanjima, uključujući integraciju s bibliografskom bazom podataka Medline.

Napominjemo da je baza podataka EBMR pretplaćena i dostupna u nacionalnoj licenci.

 

The Journal of Urology® je časopis u izdanju Američke udruge urologa (American Urological Association – AUA), a objavljuje istraživanja i članke u širokom rasponu aktualnih tema na području urologije.

 

JBJS Journal of Orthopaedics for Physician Assistants (JOPA) časopis za ortopediju namijenjen je medicinskim sestrama i tehničarima, a objavljuje klinički relevantne sadržaje u okviru područja ortopedije s naglaskom na aktualne subspecijalističke teme u ortopediji.

 

Upute za pristup navedenim izvorima pronađite ovdje.

Raspored edukacijskih radionica o elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija 2019.

Tue, 10/01/2019 - 12:49

Poštovani,

 

objavljen je raspored edukacijskih radionica za listopad 2019. godine. Edukacijske radionice se održavaju u elektroničkoj učionici na polukatu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

 

 

Dan

  Datum

  Vrijeme

  Radionica

  Srijeda

  23.10.2019.

  13:30-15:00 h

  Značaj bibliometrijskih analiza u kvantitativnom vrednovanju kvalitete znanstvene djelatnosti

  Srijeda 30.10.2019. 13:30-15:00 h Elektronički izvori znanstvenih i stručnih informacija

 

 

Otvoren pristup za Sveučilište u Zagrebu: SciFinder-n

Mon, 09/23/2019 - 09:14

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je za Sveučilište u Zagrebu otvoren pristup na SciFinder-n u izdanju Chemical Abstracts Service (CAS), ogranak američkog društva za kemiju American Chemical Society (ACS).

 

SciFinder-n je platforma koja omogućava pregled relevantne literature s područja kemije, biokemije, kemijskog inženjerstva i drugih srodnih znanstvenih područja i disciplina, a sadrži i opsežan popis kemijskih tvari, reakcija i spojeva.

 

Uvjet pristupa je registracija korisnika, a nakon registracije prijava se traži svaki put kada pristupate bazi. Upute za registraciju pronađite ovdje, a registrirati se možete ovdje.

Ukoliko već imate korisnički račun, nakon unosa korisničkih podataka možete pristupiti pretraživanju baze.

 

Napominjemo da prilikom registracije obavezno upišete službenu e-mail adresu s domenom svoje matične ustanove.

 

Baza će biti dostupna Sveučilištu u Zagrebu do 31.12.2019., a zatim će pristup bazi biti proširen na nacionalnu razinu. Detaljnije informacije bit će objavljene nakon završetka postupka javne nabave početkom siječnja 2020. godine.

Održavanje radionice IEEE Xplore o znanstvenom publiciranju

Wed, 09/11/2019 - 10:33

 

Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu organizira autorsku radionicu “How to get published in an IEEE journal or conference paper?” koja će se održati u Sivoj vijećnici na FER-u 10. listopada 2019. godine od 10 do 12,30 sati.

 

Radionica je namijenjena znanstvenicima, doktorandima, studentima i knjižničarima te svima koje zanimaju teme vezane uz znanstveno istraživanje i publiciranje znanstvenih radova.

Također, sudionici će imati priliku čuti korisne savjete za učinkovito korištenje platforme baze podataka IEEE Xplore.

 

Sudionici će naknadno dobiti potvrdu o sudjelovanju, a na radionicu se možete prijaviti ovdje.

 

Otvoren probni pristup – ACS Journals

Fri, 09/06/2019 - 08:17

Obavještavamo vas da je Američko kemijsko društvo  (American Chemical Society – ACS) otvorilo probni pristup na svoju zbirku časopisa za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu.

 

Zbirka časopisa ACS sadrži više od 60 znanstvenih časopisa u okviru područja kemije, ali s primjenom sadržaja i na druga znanstvena područja i disciplina poput medicine, fizike, tehničkih znanosti, studija okoliša, informatike i šire.

 

Popis dostupnih naslova i ustanova s pravom pristupa na ACS Journals možete pronaći ovdje.

 

Probni pristup će trajati do 11.10.2019., a u slučaju tehničkih problema obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

 

Omogućen udaljeni pristup – IEEE/IET Electronic Library (IEL)

Thu, 09/05/2019 - 10:09

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je omogućen pristup bazi podataka IEEE/IET Electronic Library (IEL) i izvan mreže matične ustanove.

 

Pristup bazi IEEE/IET Electronic Library (IEL) izvan mreže, odnosno IP raspona matične ustanove, moguće je ostvariti na dva načina:

 

1. Shibboleth prijava – unosom AAI@EduHr korisničkih podataka. Upute možete preuzeti ovdje.

Napominjemo da je udaljeni pristup putem Shibboleth prijave zasad moguć samo za Sveučilište u Zagrebu, a u tijeku je omogućavanje istog i za ostale ovlaštene ustanove s pravom pristupa na IEEE.

 

2. Remote/Roaming Access – kreiranjem ili unosom osobnog korisničkog računa na korisničkoj platformi. Upute možete preuzeti ovdje.

Ova mogućnost dostupna je svim ustanovama s pravom pristupa na bazu podataka IEEE.

 

U slučaju problema s udaljenim pristupom, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Ovid: slobodan pristup odabranim e-izvorima u rujnu

Thu, 09/05/2019 - 10:07

Poštovani,

 

obavještavamo vas da će tijekom rujna tvrtka Ovid Technologies omogućiti slobodan pristup sljedećim odabranim e-izvorima:

 

CAB Abstracts je bibliografska baza podataka u području biotehničkih znanosti i u izdanju CABI Publishing. Sadrži više od 9 milijuna zapisa počevši od 1973. godine do danas, više od 350.000 sažetaka koji se uključuju u bazu na godišnjoj razini, a uključuje i cjelovite tekstove za više od 400.000 članaka.

Napominjemo da je CAB Abstracts pretplaćen i dostupan u nacionalnoj licenci.

 

FSTA – Food Science and Technology Abstracts je bibliografska baza podataka izdavača International Food Information Service (IFIS). Obuhvaća znanstvenu literaturu o prehrani i zdravlju, tehnologiji proizvodnje hrane i prehrambenih proizvoda, biotehnologiji, mikrobiologiji, sigurnosti hrane, načinima pakiranja hrane te srodne teme i djelatnosti. Sadrži više od 1.3 milijuna zapisa iz više od 1.000 aktualnih časopisa te ukupno više od 5.400 časopisa i knjiga, konferencijskih članaka, patenata i standarda.

 

The Journal of Bone & Joint Surgery je službena publikacija Američkog ortopedskog društva te već 126 godina predstavlja standard u recenziranim znanstvenim istraživanjima u okviru područja ortopedije. Objavljuje istraživanja temeljena na dokazima s ciljem unapređenja kvalitete skrbi za ortopedske pacijente.

 

Gastroenterology Nursing je službeni časopis Društva gastroenteroloških medicinskih sestara i suradnika te sadrži vrijedne informacije za gastroenterološke sestre i suradnike o najnovijim dostignućima u istraživanju, tehnikama prakse, opremi, dijagnostici i terapiji. Ovaj časopis koristan je izvor za trenutne SGNA smjernice, nove GI postupke, farmakologiju i profesionalno napredovanje. 

 

Upute za pristup navedenim izvorima pronađite ovdje.

Otvoren probni pristup – De Gruyter

Fri, 08/30/2019 - 10:27

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je njemački izdavač De Gruyter otvorio probni pristup na svoju zbirku časopisa za sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, Hrvatsko katoličko sveučilište i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

 

De Gruyter zbirka časopisa uključuje više od 900 naslova časopisa koji pokrivaju sva područja znanosti.

 

Probni pristup će trajati do 31.12.2019., a u slučaju problema s pristupom, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.