Portal E-izvori

Subscribe to Portal E-izvori feed
Updated: 5 hours 33 min ago

EBMG (Evidence Based Medical Guidelines): produženo trajanje slobodnog pristupa

Wed, 05/27/2020 - 13:59

Nastavno na prethodnu obavijest, obavještavamo vas da je finski izdavač Duodecim hrvatskoj znanstvenoj i akademskoj zajednici produžio trajanje slobodnog pristupa na sadržaj baze podataka EBMG (Evidence Based Medical Guidelines) do 31. srpnja 2020.

Otvoren probni pristup: SAGE knowledge e-knjige i videozapisi

Tue, 05/26/2020 - 14:05

Obavještavamo vas da je SAGE Publishing za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu otvorio probni pristup na zbirku e-knjiga, referentne literature i videozapisa koji obuhvaćaju područje društvenih i humanističkih znanosti.

 

Detalje o dostupnim naslovima i upute za pretraživanje možete pronaći ovdje.

 

Platformi SAGE možete pristupiti putem proxy servera na glavnom izborniku Portala e-izvori unosom AAI@EduHr korisničkih podataka.

 

Probni pristup omogućen je do 31. srpnja 2020., a u slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

 

 

Cambridge University Press e-udžbenici: produžen pristup

Tue, 05/19/2020 - 12:12

Obavještavamo vas da je Cambridge University Press produžio trajanje slobodnog pristupa na e-udžbenike do 30. lipnja 2020.

 

Detalje o dostupnom sadržaju i pristupu možete pronaći ovdje.

 

U slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr.

 

Slobodan pristup: De Gruyter eBooks

Fri, 05/08/2020 - 14:37

Obavještavamo vas da je njemački izdavač De Gruyter za Sveučilište u Zagrebu omogućio slobodan pristup na 75.000 e-knjiga u izdanjima mnogih svjetskih izdavačkih kuća koje obuhvaćaju sva znanstvena područja.

 

Platformi De Gruyter možete pristupiti putem proxy servera na glavnom izborniku Portala e-izvori, a upute za pretraživanje i druge detalje možete preuzeti ovdje.

 

Pristup je omogućen do 30. lipnja 2020., a u slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr.

Otvoren probni pristup: Taylor & Francis eBooks

Thu, 05/07/2020 - 09:15

Obavještavamo vas da je Taylor & Francis za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu otvorio probni pristup na zbirku od 120.000 e-knjiga koje obuhvaćaju sva područja znanosti i dostupne su za čitanje online.

 

 

Zbirci možete pristupiti putem proxy servera na glavnom izborniku Portala e-izvori, a upute za pretraživanje i druge detalje možete preuzeti ovdje.

 

Probni pristup omogućen je do 30. lipnja 2020., a u slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr.

 

Otvoren probni pristup McGraw-Hill: AccessEngineering, AccessMedicine, AccessPhysiotherapy

Tue, 05/05/2020 - 16:29

Američka tvrtka McGraw-Hill otvorila je probni pristup za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu na svoje tri baze podataka: AccessEngineering, AccessMedicine, AccessPhysiotherapy.

 

AccessEngineering obuhvaća 700+ knjiga i udžbenika, 900+ videozapisa i druge interdisciplinarne sadržaje u okviru tehničkih znanosti integrirane s analitičkim alatima za podučavanje i učenje, namijenjene studentima i nastavnicima u svrhu praktičnog izvođenja online nastave.

Detaljnije informacije možete pronaći u opisu baze.

 

AccessMedicine sadrži 130+ udžbenika, 900+ kliničkih slučajeva, 1.000+ videozapisa i 11.000+ pitanja i odgovora namijenjenim studentima medicine i djelatnicima u sustavu biomedicine i zdravstva.

Detaljnije informacije možete pronaći u opisu baze.

 

AccessPhysiotherapy uključuje udžbenike na temu fizikalne terapije, videozapise o postupcima i vježbama, galerije slika i alate za samoprocjenu namijenjene studentima i djelatnicima na području fizioterapije.

Detaljnije informacije možete pronaći u opisu baze.

 

Navedenim bazama podataka može se pristupiti putem proxy servera na glavnom izborniku Portala e-izvori ili unosom korisničkih podataka za koje se možete obratiti svojoj knjižnici.

 

Probni pristup bit će dostupan do 1. srpnja 2020., a u slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr.

Webinar: Oxford Journals

Tue, 04/28/2020 - 13:10

Oxford University Press će 8. svibnja 2020. u 11h održati webinar na temu korištenja Oxford platforme, objavljivanja znanstvenih radova, kreiranja i uređivanja osobnih profila i drugih dostupnih mogućnosti i sadržaja.

 

Pozivamo sve zainteresirane na sudjelovanje, a prijaviti se možete ovdje.

Slobodan pristup: EBMG (Evidence Based Medical Guideline)

Fri, 04/24/2020 - 11:14

Obavještavamo vas da je finski izdavač Duodecim hrvatskoj znanstvenoj i akademskoj zajednici omogućio slobodan pristup na sadržaj baze podataka EBMG (Evidence Based Medical Guideline) do 31. svibnja 2020.

 

EBMG (Evidence Based Medical Guideline) sadrži praktične informacije i kliničke smjernice za primarnu njegu temeljene na dokazima. Redovito ažurirane smjernice prate najnovija dostignuća u kliničkoj medicini i primjeni dokaza u praksi.

Savjeti za korištenje baza podataka, video upute i webinari

Fri, 04/24/2020 - 11:14

 

Tvrtke Clarivate Analytics, Elsevier i Scientific Knowledge Services (SKS) objavili su korisne poveznice na kojima se mogu pronaći razne informacije na temu korištenja baza podataka, termine održavanja webinara i druge korisne informacije za autore koji objavljuju znanstvene radove:

 

 

 

 

 

 

Clarivate Analytics pokrenuo je novi portal za korisnike koji sadrži video upute za korištenje njihovih baza podataka i drugih usluga, informacije o održavanju webinara i online radionica.

 

 

 

 

 

 

 

 

Elsevier je izdvojio kratke video upute s prijevodom na hrvatski jezik za sve one koji imaju autorske profile u Scopusu i kako mogu provjeriti ispravnost navedenih informacija. Video je dostupan nakon registracije.

 

Ovdje možete redovito pratiti termine održavanja raznih webinara, a izdvajamo sljedeće koji će se održati 24. travnja 2020.:

 

Kako napisati znanstveni rad u 12h

Kako odabrati časopis za objavu znanstvenog rada u 14h

 

 

 

 

 

Tvrtka Scientific Knowledge Services (SKS) u suradnji s tvrtkom Charlesworth Author Services održat će webinar na temu pisanja i objave znanstvenih radova na engleskom jeziku, u utorak 28. travnja 2020. u 14h.

Pozivamo sve zainteresirane da svoje sudjelovanje prijave ovdje.

Otvoren probni pristup: The Human Kinetics Library

Wed, 04/22/2020 - 07:58

Obavještavamo vas da je izdavač Bloomsbury otvorio probni pristup na svoju bazu podataka The Human Kinetics Library za sva hrvatska sveučilišta.

 

The Human Kinetics Library sadrži više od 150 e-knjiga u HTML-u i 200 videozapisa na temu fiziologije i psihologije sporta i vježbanja, tjelesne aktivnosti, anatomije i biomehanike, prehrane i zdravlja te mnogih drugih srodnih područja.

 

Popis dostupnih e-knjiga i videozapisa

 

Bazi se može pristupiti putem proxy servera na glavnom izborniku Portala e-izvori, a probni pristup omogućen je do 31. svibnja 2020.

 

U slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr.

 

 

Slobodan pristup: ACM Digital Library

Mon, 04/20/2020 - 11:03

Obavještavamo vas da je američki izdavač Association for Computing Machinery (ACM) omogućio slobodan pristup na svoju bazu podataka ACM Digital Library do 30. lipnja 2020.

 

ACM Digital Library je baza podataka namijenjena području tehničkih znanosti, a sadrži stručne časopise, konferencijske zbornike i druge sadržaje.

 

Otvoren probni pristup: Acland’s Video Atlas, Bates’ Visual Guide, Health Library, 5 Minute Consult

Wed, 04/08/2020 - 11:01

Obavještavamo vas da je tvrtka Wolters Kluwer otvorila probni pristup na baze podataka u svrhu praktičnog izvođenja online nastave za sveučilišne ustanove, djelatnike i studente na području biomedicine i zdravstva.

 

Dostupne su sljedeće baze podataka:

 

5 Minute Clinical Consult sadrži korisne informacije za djelatnike i studente primarne zdravstvene zaštite u kliničkoj praksi dijagnostike, skrbi i liječenja.

 

Acland’s Video Atlas of Human Anatomy online obrazovni alat uključuje mnoštvo jednostavnih i praktičnih video zapisa koji obuhvaćaju sve aspekte anatomije čovjeka.

 

Bates’ Visual Guide to Physical Examination sadrži video zapise fizikalnih i kliničkih pregleda “od glave do pete” te služi kao koristan alat za učenje kliničke medicinske prakse.

 

Health Library platforma uključuje tekstualne, video i audio zapise koji obuhvaćaju različite temeljne i kliničke medicinske znanosti.

 

Navedenim bazama može se pristupiti putem proxy servera na glavnom izborniku Portala e-izvori, a probni pristup omogućen je do 6. lipnja 2020.

 

U slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr.

 

Otvoren pristup: EconLit

Tue, 04/07/2020 - 13:11

Obavještavamo vas da je nakon kraćeg prekida pristupa, bibliografska baza podataka EconLit dostupna putem platforme EBSCOhost.

 

Na platformu EBSCOhost i dostupnim bazama podataka na platformi može se pristupiti odabirom proxy servera na glavnom izborniku Portala e-izvori ili putem Shibboleth prijave. Detalje o ovoj bazi podataka i upute za udaljeni pristup možete pronaći u opisu baze.

 

U slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr.

Slobodan pristup: Springer Nature e-udžbenici

Mon, 04/06/2020 - 10:53

Obavještavamo vas da je Springer Nature za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu omogućio slobodan pristup na više od 500 e-udžbenika na njemačkom i engleskom jeziku koji obuhvaćaju sva područja znanosti.

 

Detalje pristupa uz popis dostupnih naslova možete pronaći u opisu baze, a slobodan pristup ovim e-udžbenicima omogućen je do 31. srpnja 2020.

 

Udaljeni pristup na SpringerLink platformu moguć je odabirom proxy servera na glavnom izborniku Portala e-izvori ili putem Shibboleth prijave.

 

U slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr.

 

 

Otvoren probni pristup: Emerald eBooks

Mon, 04/06/2020 - 10:53

 

Obavještavamo vas da je izdavač Emerald Publishing za Sveučilište u Zagrebu otvorio probni pristup na svoju zbirku e-knjiga koja sadrži više od 2.000 naslova u okviru područja društvenih znanosti.

 

Detalje pristupa uz popis dostupnih naslova možete pronaći u opisu baze, a probni pristup ovim e-knjigama omogućen je do 30. lipnja 2020.

 

Udaljeni pristup na Emerald Insight platformu moguć je odabirom proxy servera na glavnom izborniku Portala e-izvori.

 

U slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr

 

Održavanje webinara: Global Infectious Diseases and Epidemiology Online Network (GIDEON)

Fri, 04/03/2020 - 10:26

Nastavno na prethodnu obavijest, obavještavamo vas da će se 7. i 15. travnja 2020. u 14h održati webinar na temu korištenja baze Global Infectious Diseases and Epidemiology Online Network (GIDEON) na koju hrvatska znanstvena i akademska zajednica ima probni pristup do 17. svibnja 2020.

 

Pozivamo sve zainteresirane na sudjelovanje, a prijaviti se možete ovdje.

 

Cambridge University Press e-udžbenici: Shibboleth

Fri, 04/03/2020 - 10:26

Nastavno na prethodnu obavijest, uočene su poteškoće pojedinih ustanova i korisnika prilikom Shibboleth prijave na Cambridge Core platformu.

 

Molimo sve korisnike da na platformu pristupaju odabirom proxy servera na glavnom izborniku Portala e-izvori dok se poteškoće sa Shibbolethom ne otklone.

 

Detalje o dostupnim naslovima i pretraživanju Cambridge Textbooks pronađite u opisu baze.

 

U slučaju problema s prijavom putem proxyja, obratite nam se na baze@nsk.hr.

Slobodan pristup na e-udžbenike: Cambridge University Press

Thu, 04/02/2020 - 10:30

 

 

Obavještavamo vas da je Cambridge University Press za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu omogućio slobodan pristup na svoje zbirke e-udžbenika i priručnika koje obuhvaćaju sva područja znanosti.

 

 

Popise dostupnih naslova možete preuzeti na sljedećim poveznicama:

 

Cambridge Textbooks

Cambridge Companions

Cambridge Histories

Cambridge Elements

 

Slobodan pristup ovim zbirkama omogućen je do 31. svibnja 2020. za sve ustanove uključene u pretplatu na Cambridge University Press.

 

Udaljeni pristup na Cambridge Core platformu moguć je putem proxy servera na Portalu e-izvori i putem Shibboleth prijave.

 

U slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr

 

 

 

Otvoren probni pristup EBSCO: DynaMed, MEDLINE Complete, Harvard Business Review E-Books

Mon, 03/30/2020 - 15:09

Obavještavamo vas da je tvrtka EBSCO information services otvorila probni pristup na baze podataka DynaMed i MEDLINE Complete te na zbirku e-knjiga Harvard Business Review E-Books za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu.

 

DynaMed baza podataka sadrži aktualnu znanstvenu literaturu, smjernice kliničke prakse te istraživanja temeljena na dokazima na području biomedicine.

 

Baza je dostupna odabirom na EBSCO platformi.

 

Probni pristup na bazu DynaMed dostupan je do 30. travnja 2020.

 

MEDLINE Complete baza podataka s cjelovitim tekstom uključuje više od 2.200 časopisa na području biomedicine i zdravstva, a dostupan je sadržaj od 1916. godine. Namijenjena je liječnicima, medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim djelatnicima i znanstvenicima.

 

Probni pristup na bazu MEDLINE Complete dostupan je do 30. travnja 2020.

 

Harvard Business Review E-Books zbirka e-knjiga sadrži više od 600 e-knjiga koje uključuju 400+ monografija, novoobjavljene e-knjige i 150+ članaka u kompilaciji HBR Classics u okviru područja ekonomije i poslovanja.

 

Probni pristup na bazu Harvard Business Review E-Books dostupan je do 31. svibnja 2020.

 

Navedenim e-izvorima možete udaljeno pristupiti na EBSCOhost platformi putem proxy servera na Portalu e-izvori i putem Shibboleth prijave.

 

U slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr.

 

 

Otvoren probni pristup – An@tomedia

Mon, 03/30/2020 - 09:28

Obavještavamo vas da je otvoren probni pristup na bazu An@tomedia za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu u okviru područja biomedicine i zdravstva.

 

An@tomedia je online obrazovni alat koji studentima, nastavnicima i kliničarima pruža sveobuhvatno i interaktivno iskustvo učenja anatomije. Sadrži detaljne prikaze stvarnih disekcija i medicinskih slika zajedno s interaktivnim, edukativnim tekstom i kviz pitanjima te kratkim pratećim tekstom koji olakšava razumijevanje njezine funkcionalne i kliničke primjene.

 

U bazi je dostupno 1.500 interaktivnih prikaza, 4.000 slika disekcija, 6.000 tekstualnih pitanja sa 2.000 dijagrama i 30.000 ilustriranih kvizova.

 

An@tomedia je dostupna putem proxy servera na Portalu e-izvori.

 

Probni pristup na bazu moguć je do 31. svibnja 2020., a u slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr.

 

 

Pages