Portal E-izvori

Subscribe to Portal E-izvori feed
Updated: 8 hours 23 min ago

Otvoren pristup – Science Journals

Tue, 04/16/2019 - 15:46

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je otvoren pristup na časopise Science u izdanju American Association for the Advancement of Science (AAAS).

 

Science Journals su vodeći časopisi koji objavljuju znanstvene vijesti, komentare i najsuvremenija istraživanja u okviru svih područja znanosti s naglaskom na STEM područje.

 

Dostupnost pojedinih časopisa i druge detalje možete pronaći u opisu baze.

 

U slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Otvoren pristup – Annual Reviews

Tue, 04/16/2019 - 15:46

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je otvoren pristup na časopise Annual Reviews istoimenog američkog izdavača.

 

Annual Reviews predstavlja zbirku časopisa s recenzijama najnovijih istraživanja u okviru društvenih, humanističkih, prirodnih znanosti te biomedicine i zdravstva.

 

Dostupnost pojedinih časopisa možete pronaći u opisu baze.

 

U slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Održana tribina „Analiza ostvarenih ciljeva“ u sklopu projekta „e-Izvori“

Wed, 04/10/2019 - 10:16

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 8. travnja 2019. godine održana je posljednja tribina u sklopu projekta Povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija – e-Izvori. Naziv tribine bio je Analiza ostvarenih ciljeva, a okupila je približno 60 stručnjaka iz područja informacijsko-komunikacijskih znanosti.

 

Na početku Tribine nazočne je pozdravila glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić.

 

Koordinatorica projekta e-Izvori mr. sc. Alisa Martek u uvodnome je izlaganju predstavila dosadašnja iskustva i planove u provedbi Projekta. U prvome dijelu Tribine pomoćnik ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje dr. sc. Josip Hrgović govorio je o akreditacijama i reakreditacijama ustanova u sustavu znanosti i visokoga obrazovanja, prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miloš Judaš održao je izlaganje o okretanju politike Sveučilišta u Zagrebu europskomu poticaju otvorenoga pristupa, dok je o otvorenoj znanosti govorila izvanredna profesorica  Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru dr. sc. Jadranka Stojanovski.

 

U drugome dijelu Tribine mr. sc. Alisa Martek i Ivana Čadovska predstavile su hrvatsku znanstvenu produkciju, Sonja Borak analizu korištenja e-izvora, a Ivana Čadovska i Goranka Mitrović govorile su o bibliometrijskim uslugama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

 

Tribina je ponajprije bila namijenjena korisnicima elektroničkih izvora znanstvenih i stručnih informacija, a to su znanstvenici, nastavno osoblje u visokoškolskim ustanovama, studenti te knjižničari u visokoškolskim i znanstvenim ustanovama, ali su mogućnost sudjelovanja imali i drugi zainteresirani.

 

 

 

 

Otvoren pristup na baze podataka – EBSCOhost

Tue, 04/09/2019 - 10:40

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je otvoren pristup na sljedeće baze podataka putem EBSCOhost platforme:

 

Inspec

PsycINFO

PsycARTICLES

CAB Abstracts

MathSciNet (dostupna i direktno na platformi izdavača American Mathematical Society)

 

U slučaju problema s pristupom, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

 

APS Journals – poništenje postupka javne nabave

Tue, 04/09/2019 - 10:40

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je poništen postupak javne nabave za zbirku e-časopisa APS Journals, budući da se na natječaj nije javio niti jedan ponuditelj.

 

Zbog vremenskog ograničenja i zbog nemogućnosti postizanja dogovora s izdavačem, javna nabava za ovu zbirku e-časopisa neće se obnavljati u 2019. godini.

 

U tijeku su postupci javne nabave za baze podataka CINAHL with Full Text, Project Muse: Basic Research Collection, SciFinder, Emerald eJournals Collection, IEEE/IE Electronic Library (IEL), Oxford Journals: Humanities and Social Sciences i Science, Technology and Medicine, SAGE Journals: Humanities and Social Science.

 

Završetak postupaka javne nabave i potpis ugovora očekuje se u svibnju 2019.

 

U slučaju dodatnih pitanja, obratite nam se na baze@nsk.hr ili 01 6164 172.

Raspored edukacijskih radionica – podsjetnik

Tue, 04/09/2019 - 10:39

Poštovani,

 

podsjećamo vas da je objavljen raspored edukacijskih radionica za travanj 2019. godine te vas pozivamo da sudjelujete i saznate korisne informacije koje možete svakodnevno primijeniti u svojem znanstveno-nastavnom, istraživačkom ili studijskom radu.

 

Raspored radionica i obrazac za prijavu možete pronaći ovdje.

Ovid: slobodan pristup odabranim e-izvorima u travnju

Wed, 04/03/2019 - 12:45

Poštovani,

 

obavještavamo vas da će tijekom travnja tvrtka Ovid Technologies omogućiti slobodan pristup sljedećim odabranim e-izvorima:

 

Social Policy & Practice bibliografska baza podataka namijenjena je svima koji rade ili studiraju u sektoru zdravstva i socijalne skrbi, a okuplja informacije iz pet vodećih zbirki e-izvora Velike Britanije. U bazi se mogu pronaći zapisi za sivu literaturu, radne dokumente, izvješća lokalnih i središnjih vlasti te materijale u okviru volonterskih i dobrotvornih organizacija.

 

Global Health bibliografska baza podataka posvećena je javnom zdravstvu koja sadrži više od 3 milijuna zapisa od 1973. do danas, a uključuje i više od 90.000 poveznica na cjeloviti tekst u časopisima, zbornicima konferencija i izvješćima.

 

Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons (JAAOS) je časopis Američke akademije ortopedskih kirurga, a namijenjen je širenju informacija u svrhu poboljšanja skrbi za bolesnike s muskuloskeletnim poremećajima. Časopis uključuje bogato ilustrirane recenzirane članke usmjerene na kliničku dijagnostiku i upravljanje, te istraživačke članke odabrane zbog kvalitete i aktualnosti. Također sadrži osvrte na novosti u razvoju farmakoterapije, materijala i tehnika te najsuvremenija istraživanja.

 

PAIN® časopis je službena publikacija Međunarodnog udruženja za proučavanje boli, a objavljuje istraživanja o prirodi, mehanizmima i liječenju boli s multidisciplinarnog aspekta.

 

Upute za pristup navedenim izvorima pronađite ovdje.

Otvoren pristup – EconLit

Thu, 03/28/2019 - 13:26

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je završen postupak javne nabave za bazu podataka EconLit. Tvrtka ProQuest otvorila je pristup na navedenu bazu podataka sljedećim ustanovama koje bazi mogu pristupiti na donjim poveznicama:

 

Sveučilište u Dubrovniku

Sveučilište u Osijeku

Sveučilište u Puli

Sveučilište u Rijeci

Sveučilište u Splitu

Sveučilište u Zadru

Sveučilište u Zagrebu

Ekonomski institut

 

EconLit je bibliografska znanstvena baza podataka koju izdaje American Economic Association, a obuhvaća područje ekonomije. Uključuje recenzirane članke, radne materijale s vodećih sveučilišta, doktorske disertacije, knjige, zbornike s konferencija i recenzije knjiga. Baza indeksira više od 1.500 naslova časopisa, a također omogućuje i poveznice na više od 40.000 cjelovitih tekstova.

 

Baza je dostupna putem sučelja ProQuest, a ukoliko želite pretražiti isključivo ovu bazu to možete učiniti odabirom baze u filteru za pretraživanje. Popis indeksiranih naslova pronađite ovdje.

 

U slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili 01 6164 172.

 

Tribina: Analiza ostvarenih ciljeva projekta “e-Izvori“

Wed, 03/27/2019 - 13:40

Poštovani,

 

 

 

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u ponedjeljak 8. travnja 2019. godine s početkom u 9 sati organizira tribinu pod nazivom Analiza ostvarenih ciljeva projekta Povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija – e-Izvori.

 

Koordinatorica projekta e-Izvori mr. sc. Alisa Martek u uvodnom će izlaganju predstaviti dosadašnja iskustva i planove u provedbi Projekta dok će prisutne u ime Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pozdraviti glavna ravnateljica dr. sc. Tatijana Petrić.
U prvome dijelu tribine će o akreditacijama i reakreditacijama institucija u sustavu znanosti i visokog obrazovanja govoriti dr. sc. Josip Hrgović, pomoćnik ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje, o okretanju politike Sveučilišta u Zagrebu europskoj inicijativi otvorenog pristupa govorit će prof. dr. sc. Miloš Judaš, prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu, dok će o otvorenoj znanosti govoriti dr.sc. Jadranka Stojanovski, docentica na Odjelu za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.

 

U drugome će dijelu izlaganja o pristupu elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija održati djelatnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Mr. sc. Alisa Martek i Ivana Čadovska predstavit će hrvatsku znanstvenu produkciju, Sonja Borak korištenje e-izvora dok će Goranka Mitrović govoriti o bibliometrijskim uslugama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

 

Tribina je namijenjena, ponajprije korisnicima elektroničkih izvora znanstvenih i stručnih informacija, a to su znanstvenici, nastavno osoblje u visokoškolskim ustanovama, studenti te knjižničari u visokoškolskim i znanstvenim ustanovama, ali i svim novim, mogućim skupinama korisnika.

 

Program tribine možete preuzeti ovdje.

 

Tribina je otvorena za javnost, a svi zainteresirani mogu se prijaviti do 4. travnja 2019. godine preko obrasca dostupnoga na mreži.

Potrebe nabave e-izvora za 2020. godinu

Fri, 03/22/2019 - 13:36

Poštovani,

 

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s javnim znanstvenim ustanovama u sustavu znanosti i visokog obrazovanja krajem ove godine kreće u nabavu elektroničkih izvora na nacionalnoj razini za 2020. godinu.

 

Kako bismo na temelju dobivenih povratnih informacija od znanstveno-nastavnog osoblja prilagodili nabavu elektroničkih izvora, molimo da najkasnije do srijede, 10. travnja 2019., popunite kratki online Upitnik.

 

U slučaju dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite na baze@nsk.hr ili 01 6164 172.

 

Zahvaljujemo na suradnji!

APS Journals

Fri, 03/15/2019 - 11:38

Pristup: 7/2018. – 12/2018.

// //

Cambridge Journals

Fri, 03/15/2019 - 11:37

Cambridge Journals je u 2017. godini pretplatilo samo Sveučilište u Zagrebu.

//

Ovid

Fri, 03/15/2019 - 11:37
//

EBSCOhost

Fri, 03/15/2019 - 11:36

Napomena: u 2017. godini EBSCO je usklađivao statističke izvještaje s COUNTER Code of Practice. Iz tih razloga podaci za 2017. i 2018. godinu zbog promjene načina pobiranja podataka nisu u potpunosti usporedivi s 2016. godinom.

// //

Emerald eJournals Premier

Fri, 03/15/2019 - 11:34
// //

test-234

Fri, 03/15/2019 - 11:09
//

made with ChartBoot

Prekid pristupa – MathSciNet

Thu, 03/07/2019 - 12:29

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je isključen pristup na bazu podataka MathSciNet zbog isteka licence.

 

U tijeku je postupak javne nabave za navedenu bazu podataka, a završetak istog i potpis licenčnog ugovora očekuje se u svibnju.

 

Za sva dodatna pitanja obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Ovid: slobodan pristup odabranim e-izvorima u ožujku

Wed, 03/06/2019 - 12:18

Poštovani,

 

obavještavamo vas da će tijekom ožujka tvrtka Ovid Technologies omogućiti slobodan pristup sljedećim odabranim e-izvorima:

 

Biomedical Research Grants – UberResearch baza podataka okuplja informacije o dodijeljenim financijskim sredstvima za istraživanja, a uključuje više od 600.000 indeksiranih zapisa.

 

Journal of Urology časopis objavljuje istraživanja i članke u širokom rasponu aktualnih tema na području urologije.

 

Journal of the Association of Nurses in AIDS Care časopis namijenjen području sestrinstva i drugim djelatnicima u zdravstvu obuhvaća teme o edukaciji, tretmanima, istraživanjima, praksi, kliničkoj problematici, pravnim regulativama i drugim relevantnim sadržajima s primarnim fokusom na HIV pozitivne i oboljele od AIDS-a.

 

Upute za pristup navedenim izvorima pronađite ovdje.

Nabava e-izvora u 2019. godini

Wed, 03/06/2019 - 12:17

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je temeljem zaključaka Savjetodavnog povjerenstva na održanim sjednicama s Pregovaračkim povjerenstvom (20.06.2018., 13.09.2018., 27.09.2018., 17.10.2018., 23.10.2018., 16.01.2019., 13.-26.02.2019.) utvrđena konačna lista svih e-izvora koji će se na nacionalnoj razini pretplatiti u 2019. godini:

 

1. Annual Reviews

2. APS Journals

3. CAB Abstracts

4. Cambridge Journals

5. CINAHL with Full Text

6. EconLit

7. Emerald eJournals Collection

8. Evidence-Based Medicine Reviews (EBMR)

9. IEEE/IE Electronic Library (IEL) / MIT Press eBooks

10. Inspec

11. IOPscience extra

12. JSTOR: Arts & Sciences I – XIII

13. MathSciNet

14. Oxford Journals

15. Project Muse: Basic Research Collection

16. PsycINFO/PsycARTICLES

17. RSC Gold

18. SAGE Journals: Humanities and Social Science Collection

19. (AAAS) Science Journals

20. SciFinder

21. Scopus

22. SpringerNature Journals Complete Collection

23. Taylor & Francis Subject Collections (Social Science & Humanities Library, Science & Technology Library, Medical Library)

24. Web of Science Core Collection, Web of Science Citation Connection, Journal & Highly Cited Data

 

25. Platforma za objedinjeno pretraživanje – discovery service

 

Postupci javne nabave za e-izvore CINAHL with Full Text, Emerald eJournals Collection, IEEE/IE Electronic Library (IEL) / MIT Press eBooks, Oxford Journals, Project Muse: Basic Research Collection, SAGE Journals: Humanities and Social Science Collection, SciFinder i Platforma za objedinjeno pretraživanje – discovery service pokrenut će se tijekom ožujka, a završetak postupaka i potpis licenčnih ugovora predviđa se u lipnju.

 

U tijeku su postupci javne nabave za preostale navedene e-izvore, a završetak istih i potpis licenčnih ugovora očekuje se u svibnju.

 

Za sva dodatna pitanja obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

 

Otvoren probni pristup – Statista

Thu, 02/28/2019 - 11:20

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je otvoren probni pristup na platformu Statista koja okuplja nacionalne i međunarodne statistike i podatke o tržištu s pristupom na više od 1.5 milijuna statistika, prognoza, dosjea, izvještaja i infografika, u okviru 80.000 različitih tema i 170 multidisciplinarnih kategorija.

Platforma omogućava preuzimanje podataka u različitim formatima, uključuje automatsko citiranje i jednostavnu implementaciju u prezentacije, istraživanja i druge vrste radova.

 

Detaljniji opis platforme na hrvatskom jeziku možete pročitati ovdje i ovdje.

 

Probni pristup će biti aktivan do 31.05.2019., a u slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr.

 

Pages