Portal E-izvori

Subscribe to Portal E-izvori feed
Updated: 15 hours 58 min ago

Otvoren probni pristup – ClinicalKey

Tue, 10/15/2019 - 15:21

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je Elsevier otvorio probni pristup na svoju bazu podataka ClinicalKey.

 

ClinicalKey je baza podataka namijenjena području biomedicine i zdravstva koja sadrži više od 600 časopisa s dostupnim cjelovitim tekstom i više od 1.000 e-knjiga izdavača Elsevier te mnogo dodatnog sadržaja poput kliničkih ispitivanja, postupaka stručnih savjetovanja s videozapisima i člancima, smjernica međunarodne prakse, više od 2 milijuna slika i više od 17.000 medicinskih i kirurških videozapisa, monografija o lijekovima, letaka za pacijente i dr.

 

Probni pristup će trajati dva mjeseca, a ustanove uključene u probni pristup bit će o tome obaviještene i putem e-maila s podrobnijim informacijama.

 

U slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Omogućen udaljeni pristup (Shibboleth) – IEEE/IET Electronic Library (IEL)

Wed, 10/09/2019 - 10:16

Poštovani,

 

nastavno na prethodnu obavijest, obavještavamo vas da je omogućen pristup bazi podataka IEEE/IET Electronic Library (IEL) izvan mreže matične ustanove za sve ovlaštene ustanove s pravom pristupa na bazu.

 

Upute za udaljeni institucionalni pristup putem Shibboleth prijave i putem unosa korisničkog računa te druge detaljnije informacije možete pronaći ovdje.

 

U slučaju problema s udaljenim pristupom, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

 

Održavanje radionice – ProQuest One Academic Day

Wed, 10/09/2019 - 10:15

 

Poštovani,

 

obavještavamo vas da će tvrtka ProQuest u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu održati radionicu pod nazivom “ProQuest One Academic Day”, 22. listopada 2019. godine, u 9.30 sati u Velikoj dvorani Sveučilišta u Zagrebu.

 

Na radionici će se predstaviti mogućnosti u procesu istraživanja i objavljivanja radova, korištenja platforme ProQuest One Academic koja objedinjuje multidisciplinarne sadržaje različitih platformi i baza podataka te će se prezentirati i suradnja sa Sveučilištem u Zagrebu i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.

 

Pozivamo sve zainteresirane da prijave svoje sudjelovanje putem obrasca za prijavu.

 

Program održavanja radionice možete preuzeti ovdje.

Održavanje radionice – Emerald Publishing

Fri, 10/04/2019 - 08:55

Poštovani,

 

obavještavamo vas da će Emerald Publishing u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu održati radionicu 21. listopada 2019. u 11.30 sati u seminarskoj dvorani na polukatu (mezaninu) Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

 

Na radionici će se predstaviti:

 

– aktualne teme vezane uz znanstveno istraživanje i objavljivanje radova

– nova platforma Emerald Insight putem koje je hrvatskoj i akademskoj zajednici dostupan pristup na pretplaćen sadržaj Emerald eJournals Premier

 

Radionica je namijenjena znanstvenicima, doktorandima, studentima i knjižničarima, kao i svima zainteresiranima za navedene teme.

 

Sudionici će naknadno dobiti potvrdu o sudjelovanju, a na radionicu se možete prijaviti ovdje.

Ovid: slobodan pristup odabranim e-izvorima u listopadu

Fri, 10/04/2019 - 08:54

Poštovani,

 

obavještavamo vas da će tijekom listopada tvrtka Ovid Technologies omogućiti slobodan pristup sljedećim odabranim e-izvorima:

 

PsycBOOKS® baza podataka sadrži opsežnu zbirku recenziranih knjiga koja studentima, istraživačima i nastavnicima omogućuje pristup visokokvalitetnim publikacijama iz područja psihologije i srodnih područja. PsycBOOKS uključuje najnovije znanstvene i stručne knjige koje je izdalo Američko društvo psihologa (American Psychological Association – APA), uključujući referentne radove iz APA priručnika i udžbenika u nakladničkom nizu Psychology® koji obuhvaćaju teme u okviru specifičnih polja psihologije.

 

Evidence Based Medicine Reviews (EBMR) je baza podataka koja pokriva područje medicine i zdravstva te se sastoji od osam različitih EBM izvora. EBMR sadrži recenzije članaka, osvrte na aktualne teme u medicini i zdravstvu te pristup kontroliranim medicinskim istraživanjima, uključujući integraciju s bibliografskom bazom podataka Medline.

Napominjemo da je baza podataka EBMR pretplaćena i dostupna u nacionalnoj licenci.

 

The Journal of Urology® je časopis u izdanju Američke udruge urologa (American Urological Association – AUA), a objavljuje istraživanja i članke u širokom rasponu aktualnih tema na području urologije.

 

JBJS Journal of Orthopaedics for Physician Assistants (JOPA) časopis za ortopediju namijenjen je medicinskim sestrama i tehničarima, a objavljuje klinički relevantne sadržaje u okviru područja ortopedije s naglaskom na aktualne subspecijalističke teme u ortopediji.

 

Upute za pristup navedenim izvorima pronađite ovdje.

Raspored edukacijskih radionica o elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija 2019.

Tue, 10/01/2019 - 12:49

Poštovani,

 

objavljen je raspored edukacijskih radionica za listopad 2019. godine. Edukacijske radionice se održavaju u elektroničkoj učionici na polukatu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

 

 

Dan

  Datum

  Vrijeme

  Radionica

  Srijeda

  23.10.2019.

  13:30-15:00 h

  Značaj bibliometrijskih analiza u kvantitativnom vrednovanju kvalitete znanstvene djelatnosti

  Srijeda 30.10.2019. 13:30-15:00 h Elektronički izvori znanstvenih i stručnih informacija

 

 

Otvoren pristup za Sveučilište u Zagrebu: SciFinder-n

Mon, 09/23/2019 - 09:14

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je za Sveučilište u Zagrebu otvoren pristup na SciFinder-n u izdanju Chemical Abstracts Service (CAS), ogranak američkog društva za kemiju American Chemical Society (ACS).

 

SciFinder-n je platforma koja omogućava pregled relevantne literature s područja kemije, biokemije, kemijskog inženjerstva i drugih srodnih znanstvenih područja i disciplina, a sadrži i opsežan popis kemijskih tvari, reakcija i spojeva.

 

Uvjet pristupa je registracija korisnika, a nakon registracije prijava se traži svaki put kada pristupate bazi. Upute za registraciju pronađite ovdje, a registrirati se možete ovdje.

Ukoliko već imate korisnički račun, nakon unosa korisničkih podataka možete pristupiti pretraživanju baze.

 

Napominjemo da prilikom registracije obavezno upišete službenu e-mail adresu s domenom svoje matične ustanove.

 

Baza će biti dostupna Sveučilištu u Zagrebu do 31.12.2019., a zatim će pristup bazi biti proširen na nacionalnu razinu. Detaljnije informacije bit će objavljene nakon završetka postupka javne nabave početkom siječnja 2020. godine.

Održavanje radionice IEEE Xplore o znanstvenom publiciranju

Wed, 09/11/2019 - 10:33

 

Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu organizira autorsku radionicu “How to get published in an IEEE journal or conference paper?” koja će se održati u Sivoj vijećnici na FER-u 10. listopada 2019. godine od 10 do 12,30 sati.

 

Radionica je namijenjena znanstvenicima, doktorandima, studentima i knjižničarima te svima koje zanimaju teme vezane uz znanstveno istraživanje i publiciranje znanstvenih radova.

Također, sudionici će imati priliku čuti korisne savjete za učinkovito korištenje platforme baze podataka IEEE Xplore.

 

Sudionici će naknadno dobiti potvrdu o sudjelovanju, a na radionicu se možete prijaviti ovdje.

 

Otvoren probni pristup – ACS Journals

Fri, 09/06/2019 - 08:17

Obavještavamo vas da je Američko kemijsko društvo  (American Chemical Society – ACS) otvorilo probni pristup na svoju zbirku časopisa za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu.

 

Zbirka časopisa ACS sadrži više od 60 znanstvenih časopisa u okviru područja kemije, ali s primjenom sadržaja i na druga znanstvena područja i disciplina poput medicine, fizike, tehničkih znanosti, studija okoliša, informatike i šire.

 

Popis dostupnih naslova i ustanova s pravom pristupa na ACS Journals možete pronaći ovdje.

 

Probni pristup će trajati do 11.10.2019., a u slučaju tehničkih problema obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

 

Omogućen udaljeni pristup – IEEE/IET Electronic Library (IEL)

Thu, 09/05/2019 - 10:09

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je omogućen pristup bazi podataka IEEE/IET Electronic Library (IEL) i izvan mreže matične ustanove.

 

Pristup bazi IEEE/IET Electronic Library (IEL) izvan mreže, odnosno IP raspona matične ustanove, moguće je ostvariti na dva načina:

 

1. Shibboleth prijava – unosom AAI@EduHr korisničkih podataka. Upute možete preuzeti ovdje.

Napominjemo da je udaljeni pristup putem Shibboleth prijave zasad moguć samo za Sveučilište u Zagrebu, a u tijeku je omogućavanje istog i za ostale ovlaštene ustanove s pravom pristupa na IEEE.

 

2. Remote/Roaming Access – kreiranjem ili unosom osobnog korisničkog računa na korisničkoj platformi. Upute možete preuzeti ovdje.

Ova mogućnost dostupna je svim ustanovama s pravom pristupa na bazu podataka IEEE.

 

U slučaju problema s udaljenim pristupom, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Ovid: slobodan pristup odabranim e-izvorima u rujnu

Thu, 09/05/2019 - 10:07

Poštovani,

 

obavještavamo vas da će tijekom rujna tvrtka Ovid Technologies omogućiti slobodan pristup sljedećim odabranim e-izvorima:

 

CAB Abstracts je bibliografska baza podataka u području biotehničkih znanosti i u izdanju CABI Publishing. Sadrži više od 9 milijuna zapisa počevši od 1973. godine do danas, više od 350.000 sažetaka koji se uključuju u bazu na godišnjoj razini, a uključuje i cjelovite tekstove za više od 400.000 članaka.

Napominjemo da je CAB Abstracts pretplaćen i dostupan u nacionalnoj licenci.

 

FSTA – Food Science and Technology Abstracts je bibliografska baza podataka izdavača International Food Information Service (IFIS). Obuhvaća znanstvenu literaturu o prehrani i zdravlju, tehnologiji proizvodnje hrane i prehrambenih proizvoda, biotehnologiji, mikrobiologiji, sigurnosti hrane, načinima pakiranja hrane te srodne teme i djelatnosti. Sadrži više od 1.3 milijuna zapisa iz više od 1.000 aktualnih časopisa te ukupno više od 5.400 časopisa i knjiga, konferencijskih članaka, patenata i standarda.

 

The Journal of Bone & Joint Surgery je službena publikacija Američkog ortopedskog društva te već 126 godina predstavlja standard u recenziranim znanstvenim istraživanjima u okviru područja ortopedije. Objavljuje istraživanja temeljena na dokazima s ciljem unapređenja kvalitete skrbi za ortopedske pacijente.

 

Gastroenterology Nursing je službeni časopis Društva gastroenteroloških medicinskih sestara i suradnika te sadrži vrijedne informacije za gastroenterološke sestre i suradnike o najnovijim dostignućima u istraživanju, tehnikama prakse, opremi, dijagnostici i terapiji. Ovaj časopis koristan je izvor za trenutne SGNA smjernice, nove GI postupke, farmakologiju i profesionalno napredovanje. 

 

Upute za pristup navedenim izvorima pronađite ovdje.

Otvoren probni pristup – De Gruyter

Fri, 08/30/2019 - 10:27

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je njemački izdavač De Gruyter otvorio probni pristup na svoju zbirku časopisa za sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, Hrvatsko katoličko sveučilište i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

 

De Gruyter zbirka časopisa uključuje više od 900 naslova časopisa koji pokrivaju sva područja znanosti.

 

Probni pristup će trajati do 31.12.2019., a u slučaju problema s pristupom, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Otvoren pristup – ProQuest One Academic

Fri, 08/02/2019 - 14:13

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je za sastavnice Sveučilišta u Zagrebu otvoren pristup na platformu ProQuest One Academic.

 

ProQuest One Academic objedinjuje multidisciplinarne sadržaje sljedećih platformi i baza podataka:

 

Academic Complete

Academic Video Online

ProQuest Central

ProQuest Dissertations & Theses Global (PQDT)

 

Dostupan sadržaj koji obuhvaća sva područja znanosti uključuje znanstvene i stručne časopise, e-knjige, disertacije, izvješća, audiovizualne sadržaje i drugo.

 

Pretplata će trajati do 31. prosinca 2020., a u slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Ovid: slobodan pristup odabranim e-izvorima u kolovozu

Fri, 08/02/2019 - 14:12

Poštovani,

 

obavještavamo vas da će tijekom kolovoza tvrtka Ovid Technologies omogućiti slobodan pristup sljedećim odabranim e-izvorima:

 

Joanna Briggs Institute EBP Database je sveobuhvatna baza podataka koja sadrži istraživanja utemeljena na dokazima te obuhvaća širok spektar informacija u okviru biomedicine i zdravstva koje su analizirali, ocjenjivali i pripremili stručni recenzenti na JBI. JBI se smatra jednim od vodećih svjetskih pružatelja informacija i alata koji pomažu zdravstvenim djelatnicima u provedbi učinkovitog praktičnog programa utemeljenog na dokazima i pružanju najbolje moguće njege pacijentima.

 

Health and Psychosocial Instruments (HaPI) baza podataka omogućuje pristup informacijama o mjernim instrumentima (upitnicima, šemama kodiranja, skalama vrednovanja, anketama, testovima itd.) u područjima medicine, sestrinstva, javnog zdravstva, psihologije, socijalnog rada, sociologije i srodnim područjima. Sadržaj u bazi HaPI temelji se na objavljenim istraživanjima iz recenziranih znanstvenih časopisa, knjiga, tehničkih izvještaja i drugih izvora.

 

AORN Journal je časopis koji profesionalnim medicinskim sestrama u okviru perioperativne njege pruža informacije o praksi utemeljenoj na dokazima potrebnoj za zadovoljavanje fizioloških, bihevioralnih, sigurnosnih i zdravstvenih potreba raznolike populacije bolesnika prije, za vrijeme ili nakon operativnih i drugih invazivnih i interventnih postupaka u ambulantnim i bolničkim ustanovama.

Critical Care Medicine je časopis koji obuhvaća sve aspekte akutne, hitne i intenzivne skrbi za kritično bolesnog ili ozlijeđenog pacijenta, a namijenjen je kirurzima, pedijatrima, farmaceutima/farmakolozima, anesteziolozima, medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim djelatnicima koji sudjeluju u liječenju pacijenata u okviru intenzivne njege.

 

Upute za pristup navedenim izvorima pronađite ovdje.

 

Otvoren pristup – Project Muse: Basic Research Collection

Fri, 08/02/2019 - 14:11

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu otvoren pristup na zbirku Basic Research Collection u okviru baze podataka Project Muse.

 

Project Muse Basic Research Collection je interdisciplinarna zbirka koja se sastoji od 230 znanstvenih časopisa koji pokrivaju područje društvenih i humanističkih znanosti. Baza također sadržava više od 1.000 e-knjiga u otvorenom pristupu.

 

Popise dostupnih naslova i detalje pretplate možete pronaći ovdje, a u slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

 

 

 

Otvoren pristup – CINAHL with Full Text

Fri, 08/02/2019 - 14:11

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu otvoren pristup na bazu podataka CINAHL with Full Text, dostupnu putem EBSCOhost sučelja.

 

CINAHL with Full Text je baza podataka s cjelovitim tekstom koja pokriva područja sestrinstva, biomedicine i srodnih zdravstvenih djelatnosti. Baza sadrži više od 6 milijuna zapisa, indeksira više od 5.500 časopisa, a sadrži cjelovite tekstove iz više od 600 časopisa indeksiranih u bazi počevši od 1981. godine. Baza također obuhvaća knjige s područja zdravstva, disertacije s područja sestrinstva, zbornike radova s konferencija, audiovizualne materijale, poglavlja iz knjiga te pretražive citirane reference.

 

Popis dostupnih naslova i detalje pretplate možete pronaći ovdje, a u slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Nabava baze podataka SciFinder

Fri, 07/26/2019 - 09:31

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je postupak javne nabave baze podataka SciFinder izdavača American Chemical Society/Chemical Abstracts Service poništen zbog neispunjavanja uvjeta natječaja od strane ponuditelja.

 

Iz navedenih razloga, baza podataka SciFinder neće se nabavljati u 2019. godini.

 

Lista e-izvora koji će se nabavljati sredstvima državnog proračuna za 2020. godinu utvrdit će se u prosincu 2019. godine nakon objave državnog budžeta.

 

U slučaju dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

 

 

 

 

Otvoren pristup: IEEE/IET Electronic Library (IEL)

Tue, 07/23/2019 - 09:32

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) otvorio pristup na svoju bazu podataka IEEE/IET Electronic Library za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu.

 

IEEE/IET Electronic Library (IEL) jedna je od najopsežnijih i najznačajnijih baza znanstvenih i stručnih članaka u okviru područja elektrotehnike, računarstva, ICT-a i srodnih područja.

Baza sadrži više od 4 milijuna dokumenata s cjelovitim tekstom, više od 180 časopisa, više od 1.700 konferencijskih zbornika, više od 3.000 tehničkih standarda te više od 670 knjiga – MIT Press eBooks.

 

Detalje pristupa i trajanje licence možete provjeriti ovdje, a u slučaju tehničkih problema obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Nabava e-izvora za 2020. godinu: Projekt e-Izvori

Tue, 07/09/2019 - 09:25

Poštovani,

 

na temelju zaključaka sjednica Savjetodavnog povjerenstva održanih 30.04.2019., 03.06.2019. i 02.07.2019., u 2020. godini nabavljat će se sljedeći e-izvori financirani sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Projekta e-Izvori:

 

Annual Reviews

APS Journals

CAB Abstracts

Cambridge Journals Online

EconLit

Evidence-Based Medicine Reviews (EBMR)

HeinOnline: HeinOnline Academic Core, Foreign and International Law Resources Database (FILRD), Kluwer Law International Journal Library, Index to Foreign Legal Periodicals (IFLP)

INSPEC

IOPScience extra

JSTOR: Arts & Sciences I – XV

Karger eJournal Collection

MathSciNet

PsycINFO

RSC Gold

Scopus

Springer Nature Journals Complete Collection

Taylor & Francis Journal Collection: Social Science & Humanities Library, Science & Technology Library, Medical Library

Web of Science Core Collection, Web of Science Citation Connection, Journal & Highly Cited Data

Wiley Standard Journals Collection: Social Sciences & Humanities, Science, Technology & Medicine

 

 

Lista e-izvora koji će se nabavljati sredstvima državnog proračuna utvrdit će se u prosincu 2019. godine nakon objave državnog budžeta.

 

U slučaju dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Clarivate Analytics – Kopernio (plugin)

Thu, 07/04/2019 - 10:21

Poštovani,

 

donosimo vam informacije o alatu tvrtke Clarivate Analytics koji bi vam mogao biti od značajne koristi prilikom služenja bazama podataka i e-časopisima trenutačno dostupnim u pretplati, kao i onih u otvorenom pristupu.

 

Vaši istraživači i znanstvenici mogu izgubiti mnogo vremena pokušavajući pristupiti cjelovitim tekstovima PDF-ova članaka na koje imaju pravo pristupa i čitanja.

 

Kopernio je besplatan dodatak internet pregledniku (plugin) koji štedi dragocjeno vrijeme pružanjem pristupa najboljoj dostupnoj verziji članka u časopisima koje pretplaćuje vaša knjižnica, kao i članaka u otvorenom pristupu – jednim klikom.

 

Kako Kopernio može pomoći vašoj ustanovi:

 

– Povećanjem korištenja i time povećanjem vrijednosti trenutačnih časopisnih pretplata

– Pronalaženjem najbolje zakonski dostupne verzije istraživačkog članka koji nije obuhvaćen pretplatom

– Smanjenjem prekida pristupa sadržaju tijekom promjena u pretplatama i povećanjem korištenja članaka u otvorenom pristupu.

 

Kako funkcionira Kopernio?

 

Kopernio koristi vašu postojeću infrastrukturu za provjeru autentičnosti, omogućujući jednostavan pristup pretplatama časopisa za vaše korisnike, a funkcionira u okviru same ustanove i izvan nje.

 

Kada se koristi u prostorima ustanove, Kopernio se izravno povezuje s poslužiteljima izdavača i postavlja zahtjeve iza ovlaštenog IP opsega vaše ustanove. Za pristup izvan ustanove, Kopernio koristi proxy knjižnice ili Shibboleth kako bi omogućio besprijekoran pristup. Ovaj plugin zahtijeva minimalnu konfiguraciju u knjižnici – nije potrebno posebno slati pojedinosti o vašem fondu.

 

Ovaj alat koristi više od 200.000 znanstvenika u više od 2.000 ustanova širom svijeta.

 

Kopernio je dio grupe Web of Science Group (uz Web of Science, Publons i EndNote) tvrtke Clarivate Analytics, a detaljnije informacije o Koperniu možete saznati ovdje.

 

 

 

 

Pages