Portal E-izvori

Subscribe to Portal E-izvori feed
Updated: 11 hours 37 min ago

Omogućen udaljeni pristup (Shibboleth) – ProQuest

Thu, 01/16/2020 - 15:39

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je za Sveučilište u Zagrebu omogućen pristup bazama podataka ProQuest i izvan mreže matične ustanove. Udaljeni pristup omogućen je za sve pretplaćene sadržaje u okviru ProQuest platformi: ProQuest Central, Academic Complete, Academic Video Online, ProQuest Dissertations & Theses Global (PQDT) i Social Science Premium Collection.

 

Upute za prijavu izvan mreže ustanove preuzmite ovdje.

 

U slučaju problema s udaljenim pristupom, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Nabava e-izvora za 2020. godinu

Thu, 01/16/2020 - 15:39

Poštovani,

 

nastavno na prethodnu obavijest, obavještavamo vas da je temeljem odluka Savjetodavnog povjerenstva na održanim sjednicama s Pregovaračkim timom (30.04.2019., 03.06.2019., 02.07.2019. i 14.01.2020.) utvrđena konačna lista e-izvora koji će biti dostupni u nacionalnoj licenci u 2020. godini:

 

1. Annual Reviews

2. APS Journals

3. CAB Abstracts

4. Cambridge Journals Online

5. Econlit

6. Emerald eJournals Premier

7. Evidence Based Medicine Reviews (EBMR)

8. HeinOnline: Heinonline Academic Core, Foreign and International Law Resources Database (FILRD), Kluwer Law International Journal Library, Index to Foreign Legal Periodicals (IFLP)

9. IEEE/IET Electronic Library (IEL)

10. INSPEC

11. IOPscience extra

12. JSTOR: Arts & Sciences I – XV

13. Karger eJournal Collection

14. MathSciNet

15. Oxford Journals – Humanities and Social Sciences, Science Technology and Medicine

16. PsycINFO

17. RSC Gold

18. SAGE Journals – Humanities and Social Sciences; Science, Technology and Medicine

19. Science Journals

20. Scopus

21. SpringerNature Journals Complete Collection

22. Taylor & Francis Journal Collection: Social Science & Humanities Library, Science & Technology Library and Medical Library

23. Web of Science Core Collection, Web of Science Citation Connection, Journal & Highly Cited Data

24. Wiley Standard Journals Collection: Social Sciences & Humanities; Science, Technology & Medicine

 

SAGE Journals  i APS Journals bit će dostupni nakon završetka postupka javne nabave, o čemu ćete biti obaviješteni.

 

Otvoren je pristup na Wiley zbirke časopisa za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu, a detalje možete pronaći ovdje.

 

Pristup na Karger eJournal Collection bit će uspostavljen 17.01.2020., a detalje možete pronaći ovdje.

 

Ostale navedene baze i zbirke e-časopisa dostupne su za korištenje.

 

U slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

 

Otvoren pristup: SciFinder-n

Thu, 01/02/2020 - 15:21

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je otvoren pristup na SciFinder-n za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu.

 

SciFinder-n je platforma koja omogućava pregled relevantne literature s područja kemije, biokemije, kemijskog inženjerstva i drugih srodnih znanstvenih područja i disciplina, a sadrži i opsežan popis kemijskih tvari, reakcija i spojeva.

 

Uvjet pristupa je registracija korisnika, a nakon registracije prijava se traži svaki put kada pristupate bazi. Ukoliko već imate korisnički račun, nakon unosa korisničkih podataka možete pristupiti pretraživanju baze.

 

Detalje pretplate te poveznice za registraciju ili unos korisničkih podataka možete pronaći u opisu baze.

 

U slučaju problema s pristupom, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Božićna čestitka!

Fri, 12/20/2019 - 13:25

Gjurić, Milenko. Kamenita vrata, oko 1940., drvorez u boji, 272 x 195 mm. Iz fonda Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.  

Ovid: slobodan pristup odabranim e-izvorima u prosincu

Wed, 12/04/2019 - 12:59

Poštovani,

 

obavještavamo vas da će tijekom prosinca tvrtka Ovid Technologies omogućiti slobodan pristup sljedećim odabranim e-izvorima:

 

Joanna Briggs Institute EBP Database je sveobuhvatna baza podataka koja sadrži istraživanja utemeljena na dokazima te obuhvaća širok spektar informacija u okviru biomedicine i zdravstva koje su analizirali, ocjenjivali i pripremili stručni recenzenti na JBI. JBI se smatra jednim od vodećih svjetskih pružatelja informacija i alata koji pomažu zdravstvenim djelatnicima u provedbi učinkovitog praktičnog programa utemeljenog na dokazima i pružanju najbolje moguće njege pacijentima.

 

Global Infectious Diseases & Epidemiology Online Network (GIDEON) baza podataka sadrži sveobuhvatne podatke o zaraznim bolestima u svakoj zemlji. Ažurira se na dnevnoj razini  s informacijama o najnovijim epidemijama, a korisna je kao pomoć u dijagnosticiranju bolesti i identifikaciji raznih organizama. Baza također uključuje više od 30.000 grafova i slika.

 

Academic Medicine je časopis Udruge američkih medicinskih koledža (Association of American Medical Colleges) koji služi kao međunarodni forum za razmjenu ideja, informacija i strategija za rješavanje glavnih izazova s kojima se suočava akademska medicinska zajednica. Časopis obuhvaća teme u okviru obrazovanja i profesionalnog usavršavanja, regulative u okviru znanosti i zdravstva, institucionalne politike i upravljanja te istraživačke i kliničke prakse u akademskim sredinama.

 

Obstetrics & Gynecology službeni je časopis Američkog koledža za opstetričare i ginekologe (American College of Obstetricians and Gynecologists – ACOG). Časopis se objavljuje od 1953. godine, a obuhvaća sadržaje na temu promicanja izvrsnosti u kliničkoj praksi u okviru opstetricije i ginekologije te usko povezanih područja.

 

Upute za pristup navedenim izvorima pronađite ovdje.

 

 

Otvoren probni pristup – Early Modern Books

Thu, 11/21/2019 - 10:14

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je ProQuest otvorio probni pristup na zbirku Early Modern Books za Sveučilište u Zagrebu.

 

Early Modern Books sadrži gotovo 200.000 digitaliziranih knjiga od nastanka europskog tiska oko 1450. godine do 1700. godine, a obuhvaća teme o istraživanjima o razvoju znanosti, zemljopisnim istraživanjima, napretku ljudske misli, književnosti i dramskih djela iz tog povijesnog razdoblja te još i starijih djela (u izvornom obliku ili u prijevodima iz tog perioda).

 

U zbirci se može pronaći sljedeći sadržaj:

 

1. Early English Books Online (EEBO)

 

Early English Books Online (EEBO) je zbirka ranih tiskanih djela na engleskom jeziku i djela koja su tiskana u Engleskoj, te obuhvaća digitalne kopije više od 125.000 naslova tiskanih prije 1700. godine.

 

2. Early European Books (EEB)

 

Ova zbirka knjiga u okviru ProQuestovog projekta obuhvaća povijest tiskanja u Europi od njegovog nastanka (oko 1450-ih) do 1700. godine. Sadržaj ove zbirke uključuje fondove iz danske Kraljevske knjižnice, Središnje nacionalne knjižnice u Firenci, Nacionalne knjižnice Francuske, Nacionalne knjižnice Nizozemske i knjižnice Wellcome u Londonu.

Rane europske knjige sadrže značajna djela Aristotela, Kopernika, Descartesa, Erazma, Keplera, Luthera i Spinoze, uz efemerna djela poput pamfleta i almanaha.

 

Popise dostupnih naslova možete pronaći u opisu baze.

 

 

Probni pristup će trajati do 27.12.2019., a u slučaju tehničkih problema obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

 

Ovid: slobodan pristup odabranim e-izvorima u studenome

Thu, 11/07/2019 - 11:51

Poštovani,

 

obavještavamo vas da će tijekom studenoga tvrtka Ovid Technologies omogućiti slobodan pristup sljedećim odabranim e-izvorima:

 

Visible Body Human Anatomy Atlas baza podataka je obrazovni alat koji sadrži informacije i interaktivne vizualne prikaze o ljudskom tijelu koje je izradio tim medicinskih ilustratora, stručnjaka za biomedicinsku vizualizaciju i animatora iz Udruge medicinskih ilustratora (Association of Medical Illustrators). Značajke ove baze uključuju 3D ilustracije i kratke animacije koje pokrivaju temeljnu fiziologiju, mogućnost zumiranja, pomicanja, rotiranja i seciranja 3D modela i druge zanimljive značajke.

 

Northern Light Life Sciences Conference Abstracts baza podataka obuhvaća tzv. sivu literaturu pogodnu za znanstvene istraživače u farmaceutskim i biotehnološkim tvrtkama, zdravstvenim organizacijama, akademskim institucijama, istraživačkim knjižnicama i istraživačkim timovima u bolnicama. U bazi se može pronaći više od 2 milijuna sažetaka i plakata s više od 3.000 konferencija iz cijelog svijeta dostupnih mnogo prije službene objave u recenziranim časopisima počevši od 2010. do danas.

 

Science je časopis u izdanju Američke udruge za unapređivanje znanosti (American Association for the Advancement of Science – AAAS) u kojemu se objavljuju znanstvene vijesti, komentari i najsuvremenija istraživanja u okviru svih područja znanosti uključujući biomedicinu i zdravstvo.

Napominjemo da su časopisi Science pretplaćeni i dostupni u nacionalnoj licenci.

 

The Journal of Trauma and Acute Care Surgery časopis izdavača Lippincott Williams & Wilkins (LWW) sadrži znanstvene informacije u okviru optimizacije skrbi za teško ozlijeđene i kritično bolesne kirurške pacijente. Također, časopis objavljuje sustavne recenzije, pregledne članke, smjernice i algoritme koji uključuju najbolje dostupne dokaze.

 

Upute za pristup navedenim izvorima pronađite ovdje.

Otvoren probni pristup – ClinicalKey

Tue, 10/15/2019 - 15:21

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je Elsevier otvorio probni pristup na svoju bazu podataka ClinicalKey.

 

ClinicalKey je baza podataka namijenjena području biomedicine i zdravstva koja sadrži više od 600 časopisa s dostupnim cjelovitim tekstom i više od 1.000 e-knjiga izdavača Elsevier te mnogo dodatnog sadržaja poput kliničkih ispitivanja, postupaka stručnih savjetovanja s videozapisima i člancima, smjernica međunarodne prakse, više od 2 milijuna slika i više od 17.000 medicinskih i kirurških videozapisa, monografija o lijekovima, letaka za pacijente i dr.

 

Probni pristup će trajati dva mjeseca, a ustanove uključene u probni pristup bit će o tome obaviještene i putem e-maila s podrobnijim informacijama.

 

U slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Omogućen udaljeni pristup (Shibboleth) – IEEE/IET Electronic Library (IEL)

Wed, 10/09/2019 - 10:16

Poštovani,

 

nastavno na prethodnu obavijest, obavještavamo vas da je omogućen pristup bazi podataka IEEE/IET Electronic Library (IEL) izvan mreže matične ustanove za sve ovlaštene ustanove s pravom pristupa na bazu.

 

Upute za udaljeni institucionalni pristup putem Shibboleth prijave i putem unosa korisničkog računa te druge detaljnije informacije možete pronaći ovdje.

 

U slučaju problema s udaljenim pristupom, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

 

Održavanje radionice – ProQuest One Academic Day

Wed, 10/09/2019 - 10:15

 

Poštovani,

 

obavještavamo vas da će tvrtka ProQuest u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu održati radionicu pod nazivom “ProQuest One Academic Day”, 22. listopada 2019. godine, u 9.30 sati u Velikoj dvorani Sveučilišta u Zagrebu.

 

Na radionici će se predstaviti mogućnosti u procesu istraživanja i objavljivanja radova, korištenja platforme ProQuest One Academic koja objedinjuje multidisciplinarne sadržaje različitih platformi i baza podataka te će se prezentirati i suradnja sa Sveučilištem u Zagrebu i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.

 

Pozivamo sve zainteresirane da prijave svoje sudjelovanje putem obrasca za prijavu.

 

Program održavanja radionice možete preuzeti ovdje.