Portal E-izvori

Subscribe to Portal E-izvori feed
Updated: 15 hours 39 min ago

Otvoren pristup – ProQuest One Academic

Fri, 08/02/2019 - 14:13

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je za sastavnice Sveučilišta u Zagrebu otvoren pristup na platformu ProQuest One Academic.

 

ProQuest One Academic objedinjuje multidisciplinarne sadržaje sljedećih platformi i baza podataka:

 

Academic Complete

Academic Video Online

ProQuest Central

ProQuest Dissertations & Theses Global (PQDT)

 

Dostupan sadržaj koji obuhvaća sva područja znanosti uključuje znanstvene i stručne časopise, e-knjige, disertacije, izvješća, audiovizualne sadržaje i drugo.

 

Pretplata će trajati do 31. prosinca 2020., a u slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Ovid: slobodan pristup odabranim e-izvorima u kolovozu

Fri, 08/02/2019 - 14:12

Poštovani,

 

obavještavamo vas da će tijekom kolovoza tvrtka Ovid Technologies omogućiti slobodan pristup sljedećim odabranim e-izvorima:

 

Joanna Briggs Institute EBP Database je sveobuhvatna baza podataka koja sadrži istraživanja utemeljena na dokazima te obuhvaća širok spektar informacija u okviru biomedicine i zdravstva koje su analizirali, ocjenjivali i pripremili stručni recenzenti na JBI. JBI se smatra jednim od vodećih svjetskih pružatelja informacija i alata koji pomažu zdravstvenim djelatnicima u provedbi učinkovitog praktičnog programa utemeljenog na dokazima i pružanju najbolje moguće njege pacijentima.

 

Health and Psychosocial Instruments (HaPI) baza podataka omogućuje pristup informacijama o mjernim instrumentima (upitnicima, šemama kodiranja, skalama vrednovanja, anketama, testovima itd.) u područjima medicine, sestrinstva, javnog zdravstva, psihologije, socijalnog rada, sociologije i srodnim područjima. Sadržaj u bazi HaPI temelji se na objavljenim istraživanjima iz recenziranih znanstvenih časopisa, knjiga, tehničkih izvještaja i drugih izvora.

 

AORN Journal je časopis koji profesionalnim medicinskim sestrama u okviru perioperativne njege pruža informacije o praksi utemeljenoj na dokazima potrebnoj za zadovoljavanje fizioloških, bihevioralnih, sigurnosnih i zdravstvenih potreba raznolike populacije bolesnika prije, za vrijeme ili nakon operativnih i drugih invazivnih i interventnih postupaka u ambulantnim i bolničkim ustanovama.

Critical Care Medicine je časopis koji obuhvaća sve aspekte akutne, hitne i intenzivne skrbi za kritično bolesnog ili ozlijeđenog pacijenta, a namijenjen je kirurzima, pedijatrima, farmaceutima/farmakolozima, anesteziolozima, medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim djelatnicima koji sudjeluju u liječenju pacijenata u okviru intenzivne njege.

 

Upute za pristup navedenim izvorima pronađite ovdje.

 

Otvoren pristup – Project Muse: Basic Research Collection

Fri, 08/02/2019 - 14:11

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu otvoren pristup na zbirku Basic Research Collection u okviru baze podataka Project Muse.

 

Project Muse Basic Research Collection je interdisciplinarna zbirka koja se sastoji od 230 znanstvenih časopisa koji pokrivaju područje društvenih i humanističkih znanosti. Baza također sadržava više od 1.000 e-knjiga u otvorenom pristupu.

 

Popise dostupnih naslova i detalje pretplate možete pronaći ovdje, a u slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

 

 

 

Otvoren pristup – CINAHL with Full Text

Fri, 08/02/2019 - 14:11

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu otvoren pristup na bazu podataka CINAHL with Full Text, dostupnu putem EBSCOhost sučelja.

 

CINAHL with Full Text je baza podataka s cjelovitim tekstom koja pokriva područja sestrinstva, biomedicine i srodnih zdravstvenih djelatnosti. Baza sadrži više od 6 milijuna zapisa, indeksira više od 5.500 časopisa, a sadrži cjelovite tekstove iz više od 600 časopisa indeksiranih u bazi počevši od 1981. godine. Baza također obuhvaća knjige s područja zdravstva, disertacije s područja sestrinstva, zbornike radova s konferencija, audiovizualne materijale, poglavlja iz knjiga te pretražive citirane reference.

 

Popis dostupnih naslova i detalje pretplate možete pronaći ovdje, a u slučaju problema s pristupom obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Nabava baze podataka SciFinder

Fri, 07/26/2019 - 09:31

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je postupak javne nabave baze podataka SciFinder izdavača American Chemical Society/Chemical Abstracts Service poništen zbog neispunjavanja uvjeta natječaja od strane ponuditelja.

 

Iz navedenih razloga, baza podataka SciFinder neće se nabavljati u 2019. godini.

 

Lista e-izvora koji će se nabavljati sredstvima državnog proračuna za 2020. godinu utvrdit će se u prosincu 2019. godine nakon objave državnog budžeta.

 

U slučaju dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

 

 

 

 

Otvoren pristup: IEEE/IET Electronic Library (IEL)

Tue, 07/23/2019 - 09:32

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) otvorio pristup na svoju bazu podataka IEEE/IET Electronic Library za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu.

 

IEEE/IET Electronic Library (IEL) jedna je od najopsežnijih i najznačajnijih baza znanstvenih i stručnih članaka u okviru područja elektrotehnike, računarstva, ICT-a i srodnih područja.

Baza sadrži više od 4 milijuna dokumenata s cjelovitim tekstom, više od 180 časopisa, više od 1.700 konferencijskih zbornika, više od 3.000 tehničkih standarda te više od 670 knjiga – MIT Press eBooks.

 

Detalje pristupa i trajanje licence možete provjeriti ovdje, a u slučaju tehničkih problema obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Nabava e-izvora za 2020. godinu: Projekt e-Izvori

Tue, 07/09/2019 - 09:25

Poštovani,

 

na temelju zaključaka sjednica Savjetodavnog povjerenstva održanih 30.04.2019., 03.06.2019. i 02.07.2019., u 2020. godini nabavljat će se sljedeći e-izvori financirani sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Projekta e-Izvori:

 

Annual Reviews

APS Journals

CAB Abstracts

Cambridge Journals Online

EconLit

Evidence-Based Medicine Reviews (EBMR)

HeinOnline: HeinOnline Academic Core, Foreign and International Law Resources Database (FILRD), Kluwer Law International Journal Library, Index to Foreign Legal Periodicals (IFLP)

INSPEC

IOPScience extra

JSTOR: Arts & Sciences I – XV

Karger eJournal Collection

MathSciNet

PsycINFO

RSC Gold

Scopus

Springer Nature Journals Complete Collection

Taylor & Francis Journal Collection: Social Science & Humanities Library, Science & Technology Library, Medical Library

Web of Science Core Collection, Web of Science Citation Connection, Journal & Highly Cited Data

Wiley Standard Journals Collection: Social Sciences & Humanities, Science, Technology & Medicine

 

 

Lista e-izvora koji će se nabavljati sredstvima državnog proračuna utvrdit će se u prosincu 2019. godine nakon objave državnog budžeta.

 

U slučaju dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Clarivate Analytics – Kopernio (plugin)

Thu, 07/04/2019 - 10:21

Poštovani,

 

donosimo vam informacije o alatu tvrtke Clarivate Analytics koji bi vam mogao biti od značajne koristi prilikom služenja bazama podataka i e-časopisima trenutačno dostupnim u pretplati, kao i onih u otvorenom pristupu.

 

Vaši istraživači i znanstvenici mogu izgubiti mnogo vremena pokušavajući pristupiti cjelovitim tekstovima PDF-ova članaka na koje imaju pravo pristupa i čitanja.

 

Kopernio je besplatan dodatak internet pregledniku (plugin) koji štedi dragocjeno vrijeme pružanjem pristupa najboljoj dostupnoj verziji članka u časopisima koje pretplaćuje vaša knjižnica, kao i članaka u otvorenom pristupu – jednim klikom.

 

Kako Kopernio može pomoći vašoj ustanovi:

 

– Povećanjem korištenja i time povećanjem vrijednosti trenutačnih časopisnih pretplata

– Pronalaženjem najbolje zakonski dostupne verzije istraživačkog članka koji nije obuhvaćen pretplatom

– Smanjenjem prekida pristupa sadržaju tijekom promjena u pretplatama i povećanjem korištenja članaka u otvorenom pristupu.

 

Kako funkcionira Kopernio?

 

Kopernio koristi vašu postojeću infrastrukturu za provjeru autentičnosti, omogućujući jednostavan pristup pretplatama časopisa za vaše korisnike, a funkcionira u okviru same ustanove i izvan nje.

 

Kada se koristi u prostorima ustanove, Kopernio se izravno povezuje s poslužiteljima izdavača i postavlja zahtjeve iza ovlaštenog IP opsega vaše ustanove. Za pristup izvan ustanove, Kopernio koristi proxy knjižnice ili Shibboleth kako bi omogućio besprijekoran pristup. Ovaj plugin zahtijeva minimalnu konfiguraciju u knjižnici – nije potrebno posebno slati pojedinosti o vašem fondu.

 

Ovaj alat koristi više od 200.000 znanstvenika u više od 2.000 ustanova širom svijeta.

 

Kopernio je dio grupe Web of Science Group (uz Web of Science, Publons i EndNote) tvrtke Clarivate Analytics, a detaljnije informacije o Koperniu možete saznati ovdje.

 

 

 

 

Nova platforma – Emerald Insight

Thu, 07/04/2019 - 10:20

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je izdavač Emerald Publishing pokrenuo novu platformu Emerald Insight.

 

Nova platforma je osmišljena u svrhu jednostavnijeg, učinkovitijeg korištenja te istraživanja područja društvenih znanosti, a obuhvaća širok raspon rezultata; od članaka, istraživačkih podataka i studija slučaja do videa i animacije.

 

Platformi Emerald Insight možete pristupiti putem nove poveznice: https://www.emerald.com/insight, stoga vas podsjećamo da istu ažurirate.

 

U slučaju problema s pristupom, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Probni pristupi – Brill Journals i De Gruyter

Wed, 07/03/2019 - 13:45

 

 

 

 

 

Poštovani,

 

podsjećamo vas da su probni pristupi na zbirke elektroničkih časopisa Brill i De Gruyter u tijeku te vas pozivamo da iskoristite preostalo vremensko razdoblje i pronađete korisne sadržaje u okviru ovih zbirki.

 

Probni pristup na zbirku De Gruyter trajat će do 20.07.2019., a na Brill Journals do 23.07.2019.

 

U slučaju problema s pristupom, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

 

 

Ovid: slobodan pristup odabranim e-izvorima u srpnju

Wed, 07/03/2019 - 13:45

Poštovani,

 

obavještavamo vas da će tijekom srpnja tvrtka Ovid Technologies omogućiti slobodan pristup sljedećim odabranim e-izvorima:

 

Visible Body Anatomy & Physiology baza podataka je obrazovni alat koji sadrži informacije o ljudskom tijelu u 50 vizualnih, interaktivnih poglavlja. Temelji se na ciljevima učenja koje je osmislilo Društvo za ljudsku anatomiju i fiziologiju (Human Anatomy & Physiology Society – HAPS), a izradio ga je nagrađivani tim medicinskih ilustratora, stručnjaka za biomedicinsku vizualizaciju i animatora iz Udruge medicinskih ilustratora (Association of Medical Illustrators). Značajke ove baze uključuju 3D ilustracije i kratke animacije koje pokrivaju temeljnu fiziologiju, mogućnost zumiranja, pomicanja, rotiranja i seciranja 3D modela dvanaest fizičkih sustava i druge zanimljive značajke.

 

Global Infectious Diseases & Epidemiology Online Network (GIDEON) je baza podataka koja sadrži sveobuhvatne podatke o zaraznim bolestima u svakoj zemlji. Ažurira se na dnevnoj razini  s informacijama o najnovijim epidemijama, a korisna je kao pomoć u dijagnosticiranju bolesti i identifikaciji raznih organizama. Baza također uključuje više od 30.000 grafova i slika.

 

Academic Medicine je časopis Udruge američkih medicinskih koledža (Association of American Medical Colleges) koji služi kao međunarodni forum za razmjenu ideja, informacija i strategija za rješavanje glavnih izazova s kojima se suočava akademska medicinska zajednica. Časopis obuhvaća teme u okviru obrazovanja i profesionalnog usavršavanja, regulative u okviru znanosti i zdravstva, institucionalne politike i upravljanja te istraživačke i kliničke prakse u akademskim sredinama.

 

Obstetrics & Gynecology je službeni časopis Američkog koledža za opstetričare i ginekologe (American College of Obstetricians and Gynecologists – ACOG). Časopis se objavljuje od 1953. godine, a obuhvaća sadržaje na temu promicanja izvrsnosti u kliničkoj praksi u okviru opstetricije i ginekologije te usko povezanih područja.

 

Upute za pristup navedenim izvorima pronađite ovdje.

Isključen pristup – SciFinder

Mon, 07/01/2019 - 10:15

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je Sveučilištu u Zagrebu privremeno isključen pristup na bazu podataka SciFinder.

 

Pristup će biti ponovno otvoren nakon završetka postupka javne nabave i potpisa licenčnog ugovora početkom kolovoza.

 

Za sva dodatna pitanja, slobodno nam se obratite na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

AGRICOLA i ERIC na platformi Ovid

Mon, 07/01/2019 - 10:15

Poštovani,

 

obavještavamo vas da su uz bazu podataka Medline, na platformi Ovid sada pretražive i baze AGRICOLA i ERIC.

 

Za sva dodatna pitanja i/ili poteškoće s pristupom i pretraživanjem, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

 

Otvoren probni pristup – Brill Journals

Wed, 05/29/2019 - 10:09

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je nizozemski izdavač Brill otvorio probni pristup na svoju zbirku časopisa za ustanove navedene ovdje.

 

Brill objavljuje više od 300 naslova časopisa poglavito u okviru područja društvenih i humanističkih znanosti, a sadrži i časopise s područja biologije.

 

Probni pristup će trajati do 23. srpnja 2019., a u slučaju problema s pristupom, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

 

Otvoren pristup – Oxford Journals

Tue, 05/28/2019 - 14:25

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je dostupan pristup na Oxford Journals na nove naslove, u okviru zbirki Humanities and Social Sciences i Science, Technology and Medicine.

 

Budući da je postupak javne nabave za ovu zbirku e-časopisa još u tijeku, izdavač je otvorio probni pristup u trajanju od 90 dana (do 28. kolovoza 2019.) do potpisa ugovora.

 

Trenutačno je pristup otvoren za sveučilišta, a naknadno ćemo objaviti i pristup za znanstvene institute čim se omogući s tehničke strane.

 

Dostupan pristup na pojedine zbirke po sveučilištima:

 

Sveučilište

  Zbirka

  Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku HSS + STM Sveučilište u Rijeci HSS + STM Sveučilište u Splitu HSS + STM Sveučilište u Zagrebu HSS + STM Sveučilište Jurja Dobrile u Puli HSS Sveučilište Sjever HSS Sveučilište u Zadru HSS Sveučilište u Dubrovniku HSS

 

U slučaju problema s pristupom, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Otvoren probni pristup – De Gruyter

Wed, 05/22/2019 - 11:06

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je njemački izdavač De Gruyter otvorio probni pristup na svoju zbirku časopisa za ustanove koje su navedene ovdje.

 

De Gruyter zbirka uključuje više od 900 časopisa koji pokrivaju sva područja znanosti.

 

Probni pristup će trajati do 20.07.2019., a u slučaju problema s pristupom, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Otvoren probni pristup – ACM Digital Library

Wed, 05/22/2019 - 11:06

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je američki izdavač Association for Computing Machinery otvorio probni pristup na svoju bazu podataka ACM Digital Library za ustanove koje su navedene ovdje.

 

ACM Digital Library je baza podataka namijenjena području tehničkih znanosti, a sadrži stručne časopise, knjige i konferencijske zbornike dostupne u cjelovitom tekstu.

 

Probni pristup će trajati do 27.06.2019., a u slučaju problema s pristupom, obratite nam se na baze@nsk.hr ili na 01 6164 172.

Ažuriranje platforme – Taylor & Francis

Wed, 05/22/2019 - 11:05

Poštovani,

 

obavještavamo vas da će se danas, 22. svibnja 2019., ažurirati platforma Taylor & Francis zbog čega će doći do mogućih poteškoća prilikom registracije, korištenja postavki na korisničkom računu, kupovine i korištenja tokena. Pretraživanje i pregled članaka će biti u funkciji.

 

U slučaju potrebe, upite za pomoć slobodno pošaljite na support@tandfonline.com.

Ovid: slobodan pristup odabranim e-izvorima u svibnju

Mon, 05/06/2019 - 09:22

Poštovani,

 

obavještavamo vas da će tijekom svibnja tvrtka Ovid Technologies omogućiti slobodan pristup sljedećim odabranim e-izvorima:

 

Ovid Emcare baza podataka pokriva područje sestrinstva i srodnih zdravstvenih djelatnosti. Osmišljena u suradnji s izdavačem Elsevier, ova baza uključuje 3.500 recenziranih časopisa i više od 5 milijuna zapisa počevši od 1995. godine.

 

Maternity and Infant Care bibliografska baza podataka namijenjena je svim zdravstvenim djelatnicima na području ginekologije i porodništva, pedijatrije i neonatologije te sadrži više od 225.000 bibliografskih zapisa.

 

The American Journal of Nursing je časopis namijenjen području sestrinstva s naglaskom na  promicanje i usavršavanje njege i zdravstvene skrbi.

 

Journal of Cardiovascular Nursing je službeni časopis američke Udruge medicinskih sestara za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja te pokriva teme o fiziološkim, psihološkim i socijalnim potrebama kardiovaskularnih pacijenata i njihovih obitelji u različitim okruženjima.

 

Upute za pristup navedenim izvorima pronađite ovdje.